Országszerte tüntettek az alkotmánybíróság szerdai döntése ellen

Több száz személy tiltakozott szerda este a nagyobb városokban az alkotmánybíróságnak az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyészére vonatkozó döntése ellen.

A bukaresti tüntetők 23 óra után kezdték elhagyni a Victoria-teret. A fővárosban több százan vonultak utcára, olyan táblákat tartottak a magasba, amelyen többek között az áll, hogy: „Az alkotmánybíróság - az ország szégyene”, „Mi vagyunk, akik nem védjük a törvényszegőket”, „Toader és Dorneanu elárulták nemzetüket”, „Alkotmánybíróság - PSD szolgája”.

Temesváron körülbelül 500 személy vonult ki az Opera térre, „egy törvényt mindenkiért, nem a tolvajokért” kérve.

„Ma Romániát és a demokráciát egyenesen szíven szúrták. Valamit tennünk kell, mert önszántukból nem mennek el (a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) – szerk. megj.) és továbbra is lábbal tipornak. Saját és gyermekeink jövője is attól függ, hogy mit teszünk most. Az állami intézményeket megbénították, az államot egy korrupt csoport és maffiózók vezetik” – mondta egy tüntető az Agerpresnek.

Az emberek azt kiabálták, hogy: „Az alkotmánybíróság a PSD szolgája!” , „Le Tăriceanuval, Dragneával és Dorneanuval!”, „PSD a tolvajok pártja”, „Románia ébresztő”. Az engedélyezett tiltakozás 21 óra körül ért véget.

Nagyszebenben mintegy 200 személy vett részt a kétórás felvonuláson a város forgalmasabb utcáin. A tiltakozás itt is incidensek nélkül zajlott. A nagyszebeniek legfőbb üzenete az volt, hogy támogatják Kövesit és nem értenek egyet az alkotmánybíróság döntésével.

Brassóban körülbelül 50 személy gyűlt össze a prefektúra épülete előtt. Kolozsváron néhány tucatnyi ember tiltakozott a PSD és a kormány ellen a város főterén.

A tiltakozók olyan szórólapokat osztogattak, amelyeken azt írta, hogy „Az alkotmánybíróság nem áll az ország Alkotmánya fölött”. A tüntetés résztvevői később egy kört alakítottak ki és azt kiáltották, hogy „Jöjjön a DNA, vigyen el titeket”.

Az alkotmánybíróság szerdán hozta meg arra vonatkozó döntését, hogy az államfő alkotmányos természetű jogi konfliktust idézett elő az államhatalmi ágak között azáltal, hogy elutasította az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltására irányuló javaslatot. Az alkotmánybíróság arra kötelezte az államfőt, hogy az igazságügyi miniszter kérésének engedve váltsa le a DNA főügyészét, Laura Codruţa Kövesit.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?