Első helyen a BBTE országos szinten a 2018–2019-es globális egyetemi rangsorban

A romániai felsőoktatási intézmények közül legelső helyen szerepel a Babeș–Bolyai Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) által 2018. május 28-án közzétett globális egyetemi rangsorban.

Az általános rangsorolás szerint a világ 18.000 egyeteme közül a BBTE a 802. helyen található. A CWUR a felsőoktatási intézményeket a következő szempontok alapján vizsgálta és rangsorolta: az oktatási folyamat minősége, a végzettek munkaerőpiacon való elhelyezkedése, a kutatási tevékenység eredményei, a tudományos publikációk minősége, mennyisége és idézettsége.

A globális egyetemi rangsorolást elvégző központ (CWUR) az egyetemi oktatás fontos konzultatív szervezete, amelynek rangsorai elismertek a nagyfokú objektivitásuknak, átláthatóságuknak és következetességüknek köszönhetően. „Az a tény, hogy országos szinten újra legelső egyetemként szerepelünk a rangsorban, sőt még ennél is több, hiszen a kiértékelt 18.000 felsőoktatási intézmény közül a világ első 1000 egyeteme között vagyunk, újból bizonyítja a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen zajló oktatási és kutatási tevékenységek minőségének magas színvonalát. Íme ezúttal is megerősítést nyert az a nagyfokú bizalom és teljesítmény, amelyet egyetemünk elért, és újból sikerült megelőznie lényegesen nagyobb költségvetésből gazdálkodó egyetemeket” – jelentette ki Daniel David egyetemi tanár, a BBTE kutatásért, versenyképességért-kiválóságért és tudományos kiadványokért felelős rektorhelyettese.

Ez a teljesítmény visszaigazolja a feltörekvő gazdaságú országok felsőoktatási intézményeiről összeállított Times Higher Education–New Europe kiemelkedő nemzetközi egyetemi rangsorban korábban elért eredményeket: a BBTE a felmérésben részt vevő 378 egyetem közül a 162. helyen szerepelt, illetve a Times Higher Education–New Europe rangsorban elért teljesítményt: a BBTE országos szinten legelső volt, az összehasonlításban részt vevő 53 egyetem közül pedig a 17. helyen szerepelt – olvasható a BBTE közleményében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?