Kilenc ember meghalt: kárpótlást kapnak a Maros megyei áldozatok hozzátartozói

FRISSÍTVE: Egy biztosító kárpótlást fizet a kedd délutáni magyarországi baleset kilenc Maros megyei halálos áldozata hozzátartozóinak – tájékoztatta a Maszolt szerdán Mikefalva polgármestere.

Székely Lászlót azért kerestük meg, mert a kilenc áldozat közül négy – három férfi és egy nő – Mikefalváról származott. Az elöljáró elmondta, a balesetező kisbusz sofőrje a községhez tartozó Désfalván élt, fuvarozással foglalkozó vállalkozó volt, és szerződése van egy biztosítóval is. „Ma reggel felhívtak a biztosítótól, és megkértek, hogy közöljem a hozzátartozókkal: kárpótlást fizetnek nekik és állják a holttestek hazaszállításának, illetve eltemetésének költségeit is” – mondta Székely László.

A polgármester éppen az egyik áldozat családjánál tartózkodott, amikor telefonon utolértük. „Sorra felkeresem a családokat. Segítek nekik a papírok intézésében. A mikefalviakat megrázta a baleset híre, az elhunytak összesen öt gyermeket hagytak árván nálunk a községben” – magyarázta. Kérdésünkre elmondta, a további négy áldozat a Balavásárhoz tartozó településekről származott. Valamennyien a helyi roma közösség tagjai voltak, és alkalmi külföldi mezőgazdasági munkákból tartották fenn magukat. Szlovéniai munkáról tértek haza, amikor a baleset történt

Sagyebo István, Balavásár polgármestere az MTI-nek elmondta, az áldozatok közül négyen a községhez tartozó Egrestő lakosai. Két áldozat élettársi viszonyban élt egymással, hat gyerek maradt árván utánuk. A másik két egrestői áldozat egyikének két gyermeke maradt árván. A polgármester elmondta, hogy a községben élő roma családok általában a román és a magyar nyelvet is beszélik, az elhunytak gyerekei román tannyelvű iskolába járnak.

Sagyebo István azt mondta, hogy szerdán a községháza hivatalnoka meglátogatta a családokat, és megvizsgálta szociális helyzetüket. Az elmúlt időszakban az elhunytak egyike kapott szociális segélyt a hivataltól. "Egyelőre tájékozódunk, és próbáljuk rendezni az árván maradt gyermekek helyzetét" - jelentette ki a polgármester. 

Mint korábban írtuk, a Ceglédbercelnél kamionnal ütköző kisbusz utasai szlovéniai mezőgazdasági munkákról tértek haza. A tragédiát a jármű sofőrje okozta, aki élőben közvetítette Facebook-oldalán a száguldásukat a 4-es főúton. A művelet közben előzni kezdett, és bizonyára nem figyelt az útra, mert közben olvasta az élő közvetítéséhez fűzött kommentárokat. A kisbusz óriási erővel csapódott neki egy szemből érkező teherautónak.

A romániai jármű egy homokot szállító kamionnal ütközött össze frontálisan. A kisbusz annyira összepréselődött, hogy a kiérkező tűzoltók csak a hátulján keresztül tudták megbontani feszítővágókkal a karosszériát, hogy ki tudják emelni az utasokat. A balesetben kilencen meghalt, egy személyt még nem sikerült azonosítani.

Kapcsolódók

Kimaradt?