Ennyit kell várakozni Hargita megyében a sofőrvizsgára

Kellő számú vizsgáztató hiányában a KRESZ-teszt után négy hónapot kell várniuk a forgalmi vizsgára Hargita megyében a gépjármű-vezetői jogosítványért jelentkezőknek.

A prefektusi hivatal szóvivője, Adrian Pănescu közlése szerint 2011 óta folyamatosan csökken az országos gépjármű-bejegyzési és jogosítvány-kibocsátó hivatal alkalmazásában álló vizsgáztatók száma. Többen önként felmondtak, mások nyugdíjba vonultak, ugyanakkor leépítések is voltak az intézménynél. Jelenleg mindössze öt vizsgáztató van, akiknek ráadásul egyéb teendőik is vannak a hivatalnál.

Emiatt az elméleti próbán sikeresen vizsgázók csupán négy hónappal későbbre kapnak időpontot a forgalmi vizsgára. Szombatonként is tartanak gyakorlati vizsgákat, májustól alkalmaztak még egy vizsgáztatót, és hamarosan meghirdetik a többi megüresedett állást is - mondta a szóvivő.

A statisztikák szerint 2018 első három hónapjában 3 640-en jelentkeztek KRESZ-vizsgára Hargita megyében. Közülük 1 333-an kaptak átmenő pontszámot, és a jelentkezők 20,38 százaléka szerzett jogosítványt - ez az arány országos szinten a legalacsonyabbak közé tartozik.

Adrian Pănescu szerint ennek oka egyrészt a jelentkezők hiányos felkészülése, másrészt a Hargita megyei autósiskolák nyújtotta képzés alacsony színvonala.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?