Befutott a Boldogasszony zarándokvonat Kolozsvárra

Vidám tekintetek és könnyes szemek várták a Budapestről érkező zarándokokat Kolozsváron. 

A Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel indult a budapesti Nyugati pályaudvarról, több mint negyven perces késéssel pedig délután megérkezett a kincses városba, ahol tánccal és pogácsával köszöntötték a kolozsváriak a zarándokokat. Az állomáson fiatalok és idősek egyaránt gyülekeztek. 

Ft. Veres Stelian plébániai kormányzó úgy fogalmazott, ez a találkozás „mindannyiunkat megerősít keresztény hitünkben, nemzetünk tudatában és az összetartozás érzésében”. Hozzátette, „napjainkban hatványozottan szükségünk van a Boldogasszony, a Magyarok Nagyasszonyának oltalmára, valamint a hitre, a reményre, a szeretetre, mert a csüggedés sokszor vesz erőt nemzetünkön”.

Kolozsvár alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: azt kívánja, hogy a zarándokok érezzék otthon magukat Erdélyben, és a tág értelemben vett Kárpát-medencében. „A zarándoklás meghaladja a felekezeti kereteket, ez a magyarsáunknak a megélése” – fogalmazott Oláh Emese.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja azt mondta, a zarándokok jelenléte és a jelenlegi találkozás „bizonyítja leginkább ragaszkodásunkat a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, nemzeti értékeinkhez, egymáshoz, valamint azonosságtudatunk megőrzésének képességéhez”. 

A zarándokok nevében többen is üdvözölték a helyieket, többek között a zarándoklat lelki vezetője, Varga Lajos váci segédpüspök is. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze szavalatát is hallhattuk, valamint a körösfői Riszegvirág Néptáncegyüttes előadásával járult hozzá az ünnepléshez.  

A Boldogasszony vonatot Nagyváradon is ünnepség keretében fogadták, ugyanígy tesz Marosvásárhely, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós is. A zarándokok pénteken Madéfalvára, Csíkszeredába, majd Csíksomlyóra mennek, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt, a búcsú egyik legnagyobb keresztaljaként felvonulva a kegytemplomhoz. Az ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben, szónoka Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz.

A másik zarándokvonat, a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors pénteken, május 18-án 13:55-re érkezik meg a kincses városba és 14:13-kor indul tovább. A zarándokok a kalotaszentkirályi néptánccsoport előadását tekinthetik meg, illetve Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke, Ft. Veres Stelian plébániai kormányzó és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője köszönti majd az utasokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?