banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Befutott a Boldogasszony zarándokvonat Kolozsvárra

Vidám tekintetek és könnyes szemek várták a Budapestről érkező zarándokokat Kolozsváron. 

A Boldogasszony zarándokvonat csütörtök reggel indult a budapesti Nyugati pályaudvarról, több mint negyven perces késéssel pedig délután megérkezett a kincses városba, ahol tánccal és pogácsával köszöntötték a kolozsváriak a zarándokokat. Az állomáson fiatalok és idősek egyaránt gyülekeztek. 

Ft. Veres Stelian plébániai kormányzó úgy fogalmazott, ez a találkozás „mindannyiunkat megerősít keresztény hitünkben, nemzetünk tudatában és az összetartozás érzésében”. Hozzátette, „napjainkban hatványozottan szükségünk van a Boldogasszony, a Magyarok Nagyasszonyának oltalmára, valamint a hitre, a reményre, a szeretetre, mert a csüggedés sokszor vesz erőt nemzetünkön”.

Kolozsvár alpolgármestere köszöntőjében hangsúlyozta: azt kívánja, hogy a zarándokok érezzék otthon magukat Erdélyben, és a tág értelemben vett Kárpát-medencében. „A zarándoklás meghaladja a felekezeti kereteket, ez a magyarsáunknak a megélése” – fogalmazott Oláh Emese.

Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja azt mondta, a zarándokok jelenléte és a jelenlegi találkozás „bizonyítja leginkább ragaszkodásunkat a hagyományainkhoz, kultúránkhoz, nemzeti értékeinkhez, egymáshoz, valamint azonosságtudatunk megőrzésének képességéhez”. 

A zarándokok nevében többen is üdvözölték a helyieket, többek között a zarándoklat lelki vezetője, Varga Lajos váci segédpüspök is. Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színésze szavalatát is hallhattuk, valamint a körösfői Riszegvirág Néptáncegyüttes előadásával járult hozzá az ünnepléshez.  

A Boldogasszony vonatot Nagyváradon is ünnepség keretében fogadták, ugyanígy tesz Marosvásárhely, Maroshévíz és Gyergyószentmiklós is. A zarándokok pénteken Madéfalvára, Csíkszeredába, majd Csíksomlyóra mennek, harmadnap, szombaton a csíksomlyói búcsún vesznek részt, a búcsú egyik legnagyobb keresztaljaként felvonulva a kegytemplomhoz. Az ünnepi szentmise 12.30-kor kezdődik a csíksomlyói hegynyeregben, szónoka Marian Adam Waligóra lengyel szerzetes, a czestochowai Jasna Góra-i pálos kolostor házfőnöke lesz.

A másik zarándokvonat, a Csíksomlyó Expressz – Székely Gyors pénteken, május 18-án 13:55-re érkezik meg a kincses városba és 14:13-kor indul tovább. A zarándokok a kalotaszentkirályi néptánccsoport előadását tekinthetik meg, illetve Antal Géza, az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének ügyvezető elnöke, Ft. Veres Stelian plébániai kormányzó és Magyarország kolozsvári főkonzulátusának képviselője köszönti majd az utasokat.
banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?