Magyar nyelvű képzést indít közigazgatás szakon a BBTE Kolozsváron

Magyar nyelvű képzést indít közigazgatás szakon Kolozsváron a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen - jelentette be pénteken Balogh Márton, a közigazgatás-tudományi intézet magyar tagozatának vezetője. A nyári felvételin alap- és mesterképzőn is várják a jelentkezőket. Markó Bálint rektorhelyettes elmondta, ezt úgy sikerült megvalósítani, hogy funkcionális zavarok csorbítják a magyar nyelvű képzést a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen, ugyanakkor az oktatási szaktárca bejelentette: államilag támogatott helyeket vesz el a BBTE-től.

Egy hosszú út végére értünk, megvalósult egy több mint tíz éves álom: végre sikerül beindítani a magyar nyelvű képzést a közigazgatás szakon Kolozsváron - mondta Balogh Márton, a közigazgatás-tudományi intézet magyar tagozatának vezetője. A nyári felvételin, júliusban az alapképzésen tíz államilag támogatott helyet kínálnak (és tíz fizetésest), a mesterin pedig hat támogatott (és tíz térítéses) hely várja az érdeklődőket.

Hol dolgozhat az, aki elvégzi a képzést?

A mesteri programra, amely leginkább a gyakorlati képzésre gyúr rá, olyanokat is várnak, akik már a közigazgatásban dolgoznak, de nincs meg az ilyen irányú képzettségük. A közigazgatás-tudományi intézet magyar tagozatának vezetője színvonalas programot ígér: a nemzetközi színtérről behozott vendégtanárokon kívül olyan szakembereket is becsatlakoztatnak az interdiszciplinális oktatásba, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek a közigazgatásban.

"A programokkal nemcsak a romániai közigazgatás csínját-bínját ismerhetik meg a hallgatók azért, hogy megértsék, hogyan működik, milyen megoldások, lehetőségek vannak, hanem legalább ugyanilyen fontos az is, hogy lássák: nemzetközi szinten milyen más megoldások adottak, és milyen irányba lehetne vinni esetleg a romániai közigazgatást" - mondta Balogh Márton. A mesteri program összeállításánál a BBTE a budapesti Corvinus Egyetemtől ihletődött – ettől lesz más, mint a román és az angol nyelvű képzés. Balogh Márton elmondta, nemcsak a nonprofitszervezet-menedzsment fog szerepelni a tantárgyak között, hanem szociális vállalkozást is oktatnak. Új tantárgynak számít az összehasonlító közpolitika is. A tartárgyak sorába beemelték a bevezetés a közpolitika-tudomány tárgyat is, hogy azok is felzárkózhassanak, akik nem rendelkeznek közigazgatási alapképzéssel.

A sajtótájékoztatón jelen lévő Gajduschek György, a budapesti Corvinus Egyetem tanára gratulált az új magyar szak beindításához. "Ha szabad így mondanom, baromi nagy meló, rettenetes mennyiségű adminisztrációs munka áll mögötte. Utólag is részvétemet fejezem ki emiatt" - mondta. Emlékeztetett, hogy a BBTE közigazgatási képzése európai akkreditációval rendelkezik, ezt pedig kevés kelet-európai egyetemnek sikerült elérnie.

A képzés befejezése után a hallgatók a helyi- és a központi közintézményekben, az EU-s intézményekben, valamint olyan vállalkozásoknál helyezkedhetnek el, amelyek az uniós források lehívásával, tanácsadással, humánerőforrással is marketinggel foglalkoznak.

Áthidalják a szakadékot

Jelenleg a BBTE Sepsiszentgyörgyön és Szatmárnémetiben is nyújt magyar nyelven képzést közigazgatás szakon. A 2018-2019-es tanévtől Sepsiszentgyörgyön folytatódik a nappali program magyarul, a távoktatási program viszont már román nyelven lesz elérhető. A szatmárnémeti képzés átalakul távoktatási képzéssé, illetve posztgraduális képzéseknek is helyet adnak.

Balogh Márton elmondta, úgy az alap, mint a mesteri programba hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hallgatók a román szaknyelvet is megfelelően megismerjék.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy leszakadjunk

Az erdélyi magyar társadalomnak progresszív pályára kell állnia, nem engedhetjük meg magunknak, hogy leszakadó társadalom legyünk, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne tanuljuk meg az új adminisztratív eljárásokat, az új nyelvezetet - mondta Markó Bálint, a BBTE minőségbiztosításért felelős rektorhelyettese. Hozzátette, a magyar nyelvű közigazgatási szak beindítása nemcsak azért jelentős, mert egy újabb szakkal egészült ki a kínálat, hanem "mert ez egy olyan időszakban történik, amikor a sajtóból nem feltétlenül jó hírek érkeznek".

"Gondolok a MOGYE körüli feszültségre, problémákra, amelyek azt az érzést generálhatják az emberekben, hogy hoppá, hoppá, valami baj van az állami magyar oktatással Romániában. Most kénytelen vagyok azt mondani, hogy mi ennek egy picit az ellenpéldáját mutatjuk fel azzal, hogy új magyar nyelvű szakot indítunk. Tegyük hozzá, hogy ezt olyan adminisztratív körülmények között, amikor a tanügyminisztérium úgy döntött ebben az évben, hogy a legnagyobb és a legjobb egyetemek nem érdemlik meg, hogy megkapják azt a helyszámot, amit a tavaly" - magyarázta Markó Bálint.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a tanügyminisztérium a 2018-2019-es egyetemi tanévre kevesebb tandíjmentes helyet szabott ki többek között a BBTE számára. Jövő tanévben a BBTE-n 29-cel kevesebb hely jut az alapképzésen, 200-zal a mesterképzésen és 48-cal a doktori képzésen.

Arra a kérdésre, hogy az új képzés beindításával el kell-e venni más szakoktól államilag támogatott helyeket, Markó Bálint elmondta: ha egyszer levágnak helyeket, akkor ez szükségszerűen minden szakot érinthet, ezért jelent extra erőfeszítést az egyetem részéről, hogy sikerült az új szakra külön helyeket keríteni.

Markó Bálint elmondta, időközben a tanügyminisztérium választ adott a BBTE azon levelére, amelyben a miértekre szerettek volna válaszokat kapni. "Ebben a belső válaszban az általunk megfogalmazott érveket próbálják megcáfolni, nem akarom részletezni, miben nem helytálló a válasz, de tükrözi a publikus megnyilvánulásokat, amelyek a minisztérium felől érkeztek. Hogy van-e valamilyen pozitív elmozdulás? A miniszter folyamatosan azt emlegeti, hogy azért még vannak helyek és ősszel egy korrekcióra is sor kerülhet  - jelentsen ez bármit" - magyarázta a rektorhelyettes.

Emlékeztetett, a tanügyminisztérium úgy vágott le támogatott helyeket a legnagyobb és legjobban teljesítő egyetemektől, hogy eközben a romániai felsőoktatás több térítésmentes helyből gazdálkodhat.

Kapcsolódók

Kimaradt?