Egyszerűsítették a hozzáférést az ártámogatott receptekhez

Egyszerűbben jutnak hozzá az ingyenes gyógyszerekhez, küldőpapírokhoz és betegszabadságos igazoláshoz ezentúl az igénylők - a parlament szerdán fogadta el az egészségügyi törvény módosítását. A módosítás - amelyet Vass Levente RMDSZ-es képviselő kezdeményezett -, csökkenti az egészségügyi adminisztrációt, ugyanakkor könnyített eljárást vezet be a páciensek számára.

Vass Levente elmondta, hogy a módosítás értelmében az egészségbiztosítási pénztáraknak kötelességük lesz szerződést kötni minden szakorvossal, amely feljogosítja őket arra, hogy ártámogatott recepteket, az ingyenes kivizsgáláshoz szükséges küldőpapírokat és betegszabadságot igazoló dokumentumokat állíthassanak ki. Ez idáig a családorvosok, és a szakorvosok közül csak azok voltak felhatalmazva az említett dokumentumok kiállításának, akik szerződéses viszonyban álltak az egészségbiztosítási pénztárral.  Ez jelentősen megnehezítette a páciens mindennapjait, hiszen folyamatosan vissza kellett térnie családorvosához a további vizsgálatokhoz szükséges papírok beszerzése végett - mondta a képviselő.

Az RMDSZ törvénymódosításával egyszerűsödik az egészségügyi adminisztráció, és legfőképp a páciensek mentesülnek a fölösleges utaktól. Vass Levente elmondta, hogy a papírok kiállításának problémamentes működéséhez az egészségügyben használatos elektronikus rendszerre jobban oda kell figyelni: „Még nagyobb felelősség hárul az elkövetkezendőkben az informatikai rendszer fenntartóira a rendszer folyamatos működtetéséért. Tettünk egy jelentős lépést abba az irányba, hogy valóban a beteg legyen az egészségügyi ellátás középpontjában”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?