Változhat az országos tantárgyversenyek szervezése és finanszírozása

Közvitára bocsátották az országos tantárgyversenyek megszervezésének és finanszírozásának módosításáról szóló javaslatokat - jelentette be kedden Valentin Popa tanügyminiszter.

A tárcavezető szerint a tantárgyversenyeket az érettségi vizsgához hasonlóan kellene megszervezni.„Vitára bocsátanám, hogy már a tantárgyversenyek megyei szakaszán egyforma tételek legyenek, és a javítás is más megyében történjen, mint az érettségi vizsga esetében (...), hogy biztosítsuk a pártatlanságot. Szeretném, ha változtatnánk az országos versenyen való részvételen, az országos szintre 60-65 diák jusson el, akik a megyei versenyen nyertek, de csatlakozzon hozzájuk 13-18 diák az országos helyezést elérő tanulók közül, tekintetbe véve, hogy egységes tételek és bizonyos szintű pártatlanság lenne, így a kiválóságot a megyei elosztással tudnánk összekapcsolni” - tette hozzá Popa.

Az oktatási miniszter szerint az is jó ötlet volna, hogy az országos tantárgyversenyeket az egyetemek szervezzék, ugyanis a diákoknak meg kell ismerniük az egyetemek ajánlatait.

Popa szerint a következő tanévben kétszer annyi pénzt fognak biztosítani a tantárgyversenyek megszervezésére. A tanulók elszállásolására és étkeztetésére a mostani 50 lej helyett 100 lejt fognak fordítani fejenként, ugyanakkor az őket elkísérő küldöttnek honoráriumot is szeretnének biztosítani - magyarázta a miniszter. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?