Veszélyes baktériumokkal fertőzött jeget forgalmaztak több városban

A mikrobiológiai paramétereknek nem megfelelő jégkockákat talált az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) a május 7-e és 11-e között tartott ellenőrzései során, így azok jegyzőkönyvét az élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszeren keresztül továbbította - jelentette be kedden Marius Pârvu, az ANPC elnöke.

A jégkockákban coliform baktériumot és kólibacilust találtak. „A legsúlyosabb problémák közé tartozik, hogy a leellenőrzött egységeknél nagyszámú coliform baktériumot, még kólibacilust is találtunk az emberi fogyasztásra szánt jégkockákban. A címkén sok helyen azt írta, hogy a jég tisztított és szűrt vízből készült, de erre vonatkozó dokumentumokat nem tudtak felmutatni” – mondta Pârvu.

Hozzátette: „a legtöbb ellenőrzött egység meglehetősen rosszul állt az alapakták, a címkézések terén, de számos helyen a gyártási folyamatban is hiányosságokat tapasztaltunk”.

Az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság elnöke bejelentette, hogy a fogyasztóvédelem országos szintű, tematikus ellenőrzésbe kezd a jégkockagyártók és -forgalmazók körében, tekintve, hogy kezdődik a nyári idény.

A legsúlyosabb kihágást egy Prahova megyei cégnél tapasztalták, amelynél 900 kilogramm, kólibacilussal fertőzött jeget találtak. A céget 25 000 lejre bírságolták.

A hatóság honlapja szerint május 7-e és 11-e között a bukaresti, valamint Konstanca és Giurgiu megyei jégkockagyártókat ellenőrizték. Az ellenőrzés során két gyártó raktárában lefoglaltak 1 800 kilogramm jeget, 5 372 csomag 1 és 2 kilogrammos jeget pedig visszavontak néhány szupermarketből – derül ki az adatokból.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?