„A románok felének a centenárium nem jelent semmit” – felmérés készült

A románok fele azt állítja, hogy soha, egyetlen alkalommal sem vett részt a nemzeti ünnepel kapcsolatos eseményen - mutat rá a 2017-es kulturális barométer.

A nemzeti ünneppel kapcsolatos kérdésre (Az utolsó öt esztendőben vett-e részt ezzel kapcsolatos eseményen) a megkérdezettek fele azt válaszolta, hogy soha nem vett részt, 28 százalékuk egyszer vagy kétszer volt, 16 százalékuk azt nyilatkozta, hogy szinte minden évben ott volt, és csak hat százalékuk állította, hogy minden évben jelen volt a nemzeti ünneppel kapcsolatos ünnepségen. A fővárosban a megkérdezettek 35 százaléka nyilatkozta, hogy soha nem volt, 30 százalékuk, hogy egyszer-kétszer, 23 százalékuk, hogy szinte minden esztendőben, és 12 százalékuk állította, hogy minden évben részt vesz az eseményeken.

Másfelől a megkérdezettek 21százaléka (a fővárosban 22 százaléka) azt állítja, hogy követte az eseményeket a tévében.



A közösséghez tartozást tanulmányozó kérdésre (Melyik csoporthoz tartozónak érzi magát?), országos szinten a megkérdezettek 65 százaléka a helyi közösséget, falut, várost jelölte meg, második sorban a megyei kötődést (51%) harmadik szinten pedig az országos hovatartozást (40%).

Vintilă Mihăilescu szociológus 'kellemesen meglepődött" az eredményen, mert "sokkal rosszabbra" számított. "Az eredmények szerint a románok felének a centenárium nem jelent semmit" - szögezte le Vintilă Mihăilescu.

Ezzel szemben Sergiu Nistor elnöki tanácsos úgy nyilatkozott, hogy a kulturális barométer eredményei "váratlanul aggasztóak" és úgy vélekedett, hogy "a döntéshozóknak figyelembe kellene venniük a kutatás eredményeit". "Ha egy olyan kulturális stratégiát akarunk, amely nem változik minden miniszterváltásnál - és tudom, hogy ezek gyakran változnak -, akkor feltétlenül ismerni kell a valóságot, hogy mit várnak az emberek a kulturális rendszertől" - jelentette ki Sergiu Nistor.

Kapcsolódók

Kimaradt?