Leszoktatnák a sepsiszentgyörgyieket a járdán parkolásról

A sepsiszentgyörgyi helyi rendőrség átfogó akcióba kezdett annak érdekében, hogy szabályos parkolásra bírja az autóvezetőket.

Mint a városok nagy többségében, Sepsiszentgyörgyön is gondot okoz a parkolóhelyek hiánya, az önkormányzat nem tud lépést tartani a járművek számának növekedésével. Mivel a gépkocsik nagy számához képest kevés a parkolóhely, főként a városközpont környéki utcákban elterjedt jelenség, hogy az autósok a járdákra parkolnak, ezzel akadályozzák a gyalogosok közlekedését.

A városháza tájékoztatása szerint a helyi rendőrség szigorúbban jár el a tilosban, járdán parkolókkal szemben, ezzel azt szeretnék elérni, hogy a gyalogosok, a kismamák tudjanak a járdán közlekedni. Emlékeztetnek, hogy a közúti forgalomra vonatkozó törvény (KRESZ) értelmében tilos az autókat a járdára parkolni, ennek ellenére megnőtt a szabálytalanul parkoló járművek száma, amelyeket a gyalogosok az úttestre lépve kényszerülnek kikerülni.

Utcán sem lehet parkolni

A sepsiszentgyörgyi rendőrség azokat az autótulajdonosokat is bünteti, akik nem a járdán, hanem az úttesten hagyják a járművet, de ezáltal akadályozzák a forgalmat. Emlékeztetnek, hogy törvény értelmében csak akkor lehet az úttestre parkolni, ha azt megengedi az utca szélessége, nem zárja el a forgalmat és nincs parkolást szabályzó egyéb jelzés az adott útszakaszon.

Ezekért a kihágásokért a törvény értelmében büntetést szabnak ki, a járdára parkoló sofőrök figyelmeztetésben, vagy 290 lejes pénzbírságban részesülnek, ami mellé 2 büntetőpont jár. A sepsiszentgyörgyi városháza szerint a helyi rendőrség minden esetet egyénileg bírál el, megvizsgálják, hogy az autó az utca milyen szakaszán, mennyi ideig áll és milyen mértékben foglalja el a járdát. A helyi rendőrség az elmúlt hetekben már 41 alkalommal rótt ki figyelmeztetést és 74 alkalommal pénzbírságot a járdán hagyott autók tulajdonosainak.

Sepsiszentgyörgyön idén 50 százalékkal drágult a parkolás, 3 lejbe kerül egy óra, és 15 lej a napi jegy az automatáknál. A városközpont 15 utcájában, összesen 717 pakolóhelyért kell fizetni hétköznapokon 8.30-tól 16.30-ig.

Újragondolják a sepsiszentgyörgyi forgalmi rendet?

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt is fontolóra veszi, hogy az egyirányúsított utcákban visszaállítja a két irányú forgalmat. A lakók által szorgalmazott újabb forgalomváltoztatásokkal kapcsolatban a városvezetés tavaly megrendelte a forgalmi tanulmányt egy bukaresti szakcégtől, amelyben márciusban végzett forgalomszámlálást az érintett útkereszteződésekben.

A szakcég az önkormányzat meghívására május 15 és 20-a között bemutatja a lehetséges forgalmi változtatások modellezését. Erre a találkozóra meghívták a javaslatokat szorgalmazó lakók képviselőjét is. Ha a modellezés azt igazolja, hogy a javaslatok pozitív változást hoznak, az önkormányzat megteszi a szükséges lépéseket az utcák kétirányúsítására vonatkozóan, fogalmaz a városháza a közleményében.

A lakosok egy része azt javasolta, hogy legyen kétirányú a Gábor Áron utca, a Váradi József utca alsó és a Kossuth Lajos utca központ felőli szakasza, és visszaállítanák az elsőbbségadási kötelezettséget a Csíki utcának a Templom utcával való útkereszteződésében. Sepsiszentgyörgy önkormányzata idén pályázatot nyújt be, amelynek célja növelni a tömegközlekedés használatát.

Kapcsolódók

Kimaradt?