Újabb rangsorban lett a BBTE Románia legjobb egyeteme

A romániai egyetemek közül ebben az évben is legelső helyen szerepel a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem a feltörekvő gazdaságú országok felsőoktatási intézményeiről összeállított Times Higher Education–Emerging Economies kiemelkedő nemzetközi rangsorban. A BBTE a felmérésben részt vevő 378 egyetem közül a 162. helyen szerepel.

A rangsorban megjelenő további hazai felsőoktatási intézmények: a jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem, a Bukaresti Tudományegyetem, a jászvásári Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (mindhárom a 251–300. helyen), valamint a Temesvári Nyugati Tudományegyetem, a 201–250. helyen.

A BBTE ezt a teljesítményt a romániai felsőoktatási rendszerben tapasztalható krónikus alulfinanszírozottság dacára érte el; a BBTE által felmutatott eredmény gyakran eléri és meg is haladja bizonyos nemzetközi egyetemek teljesítményét (főként Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa egyetemeinek viszonylatában), amelyek nagyobb léptékű anyagi támogatásban részesülnek – áll az egyetem közleményében.

Ez a teljesítmény újra megerősíti a BBTE által a Times Higher Education–New Europe rangsorban nemrég elért eredményt (a Babeș–Bolyai Tudományegyetem országos szinten legelső volt, az összehasonlításban részt vevő 53 egyetem közül pedig a 17. helyen szerepelt). A New Europe az úgynevezett Új Európát alkotó országok egyetemeinek teljesítményére vonatkozik, bevonva az összehasonlításba Közép-, Kelet- és Délkelet-Európa azon 13 országát, amelyek 2004 után csatlakoztak az Európai Unióhoz (Bulgária, Csehország, Ciprus, Horvátország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország).

A brit Times Higher Education az egyetemek nemzetközi rangsorolásának egyik legösszetettebb és legtekintélyesebb listája, amelynek összeállításakor az oktatáshoz, a kutatáshoz, a társadalmi-gazdasági szférával ápolt viszonyhoz és a nemzetközi kapcsolatokhoz fűződő kritériumokat veszik figyelembe.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?