Kolozsvár megkezdte a felzárkózást: folytatja az autók kiszorítását a központból

További lépéseket tesz a kolozsvári önkormányzat annak érdekében, hogy még inkább kiszorítsák az autós forgalmat a központból. A városháza beismerte, a kincses város központjában csökkenteni kell a széndioxid-kibocsátást, és kipufogógáz mennyiségét az egészségre már nem káros szint alá kell szorítani. Az önkormányzat a Béke-téren (Piaţa Lucian Blaga) és környékén szélesíti a gyalogos övezetet és egy sávval csökkenti a gépkocsiforgalmat.

Hétfőn került a helyi tanács elé azt a tervezet, amely a projekt sarokszámairól, gazdasági-műszaki mutatóiról szól. A tervezet elfogadásával lehetőség nyílik arra, hogy a polgármesteri hivatal EU-s alapokra pályázhasson, és ezekből fedezhesse a beruházás költségeit. A projekt összköltsége 28,2 millió lej. A helyi tanács hétfőn 15 órakor ült össze.

FRISSÍTÉS: A tanács elfogadta a tervezetet. 

Oláh Emese alpolgármester elmondta, a Planwer látványterveit elég nagy közvita övezte, a tervek ezt követően kerültek a helyi tanács elé. A projekt értelmében kiterjesztik a gyalogos-, illetve zöldövezetet és biciklisávot hoznak létre a következő zónában: Béke-tér (P-ţa Lucian Blaga), Majális (Republicii) utca alsó szakasza (a Petőfi/Avram Iancu utca sarkától a Béke-térig tartó szakasz), Jókai (Napoca), Petru Maior és Emil Isac (Bartha Miklós) utca.

Az érintett területen

  • kerékpárutakat építenek, korszerűsítenek és terjesztenek ki 
  • új biciklikölcsönző pontokat kialakítanak ki és felújítják a meglévőket
  • kiterjesztik a gyalogos övezetet, felújítják a járdákat és helyenként egy sávval csökkentik az autós forgalmat
  • kiterjesztik a zöld övezetet, fákat, cserjéket ültetnek
  • felújítják az autóutat
  • felújítják a villanyhálózat
  • új jelzőlámpákat, -táblákat helyeznek el.

A tervek szerint az autós forgalomra szánt, jelenleg létező 12 ezer négyzetméteres felület 8800-ra csökken, az 7200 négyzetméteres gyalogos felület 8800-ra nő. A jelenlegi 118 métert kitevő bicikliút hossza összesen 1023 méteres lenne. A 795 négyzetméternyi zöldövezet 894-re nő, a jelenlegi 30 fa mellé pedig további 68 fát ültetnek a projekt szerint, a fák tövéhez pedig automata öntözőrendszert helyeznek el.

A fogyatékkal élő személyek számára fenntartott 2 parkolóhely megmaradna, viszont a 40 parkolóhely összesen 10-re csökkenne (tehát ebből a 10 parkolóhelyből 2 helyet továbbra is a fogyatékkal élők számára tartanák fenn). A taxik számára fenntartott 18 hely 13-ra csökkenne. Jelenleg turistabusz nem állhat meg az övezetben, erre a felújítás után lehetőséget biztosítana az önkormányzat.

Elektromos biciklik és rollerek számára 20 töltőállomásként működő parkolóhelyet is kialakítanának. A tervezet szerint elektromos autók feltöltését is lehetővé tennék. A projekt célja az, hogy az önkormányzat csökkentse a légszennyezést a központban.

Oláh Emese alpolgármester elmondta, a városháza szaktanulmányt rendelt azért, hogy lássa: mi történik az autós forgalommal az egy sáv eltűnésével csúcsidőben. Az elöljáró elmondta, ha sikerül megoldani az onkológiai kórház területén történő parkolást - és ezen már dolgoznak -, akkor az autósáv eltűnése nem fogja befolyásolni a forgalmat. A helyi tanács elé vitt tervezetben nincs arról információ, hogy pontosan mely szakaszokon szűkítenék az autósoknak fenntartott utat.

A kivitelezés a Planwerk urbanisztikai tervezőcég tervei alapján történik. A projektet a közbeszerzési eljárás elindításától számított 30 hónapon belül kell megvalósítani, a munkálatok kivitelezésére 18 hónap áll a közbeszerzésen nyertes építőcég rendelkezésére.

Új buszokkal és applikációval rukkoltak elő

Az autók fokozatos kiszorításával egyidőben az önkormányzat fokozatosan erősít rá a tömegközlekedésre. Legutóbbi hír, hogy újabb 60, Mercedes márkájú autóbusszal bővül a közösségi közlekedés járműparkja. Az új buszok egyenként több mint egymillió lejbe kerülnek, a beruházás összesen 63 millió lej lesz (az összeg nem tartalmazza a hozzáadottérték-adót). Az összeget pályázati forrásokból teremtik elő.

A 104 férőhelyes, akadálymentes buszok 26 személy számára biztosítanak ülőhelyet, az állóhelyek száma 78. A buszokat ugyanakkor utasszámláló berendezéssel is ellátják. A 12 méter hosszú buszok 3 dupla ajtóval rendelkeznek, a felszereléshez tartozik a légkondicionáló berendezés, és képernyők, amelyeken követhető a busz nyomvonala.

Múlt hónapban 15 új autóbusszal gazdagodott a város, május folyamán pedig további 11, ezúttal elektromos busz érkezik.

Az új buszokon kívül új telefonos applikációval könnyítenénk meg a kolozsvári tömegközlekedők életét. Az applikáció neve CTP Cluj, és App Store-ban, illetve Googl Play-ben egyaránt elérhető. Az utasok az applikáción keresztül megtervezhetik az útvonalat, információt kaphatnak arról, hogy melyik buszra kell felszállniuk, és nem utolsó sorban arról, hogy mennyi ideig kell várakozniuk a megállóban.

„Kolozsvár önkormányzata arra törekszik, hogy minél egyszerűbbé és kényelmesebbé tegye a tömegközlekedési eszközök használatát. Arra kérek minden kedves kolozsvári lakost, hogy lehetőség szerint hagyja otthon autóját és válassza a tömegszállítási eszközöket” – bíztatta a kolozsváriakat Facebook-oldalán Oláh Emese alpolgármester.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?