„Az intézményi fejlődés nem mehet a magyar oktatás kárára”

„Természetszerűleg elfogadjuk, sőt kívánatosnak tartjuk az intézményi modernizálást, fejlődést, azonban ez nem mehet a magyar nyelvű oktatás kárára” – vallja a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége a MOGYE-n kialakult helyzettel kapcsolatban.

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott állásfoglalásban azt írták: „a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Tagozatának vezetősége aggodalommal követi a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Magyar Tagozatának jövője körül újfent kialakult bizonytalanságot. A MOGYE, az ugyancsak marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári BBTE mellett azon romániai állami felsőoktatási intézmények egyike, amelyek a 2011-es tanügyi törvény alapján multikulturális intézménynek minősülnek, és ennek megfelelően magyar nyelvű képzést biztosítanak.”

„Természetszerűleg elfogadjuk, sőt kívánatosnak tartjuk az intézményi modernizálást, fejlődést, azonban ez nem mehet a magyar nyelvű oktatás kárára” – jelentette ki a magyar tagozat vezetősége. „Épp ezért a MOGYE-t érintő bármilyen fejlesztésnek nem szabad veszélyeztetnie a magyar nyelvű orvos- és gyógyszerészképzést, sőt az intézményi fejlődésnek minden esetben tagozati szinten is tükröződnie kell. A szükséges fejlesztések sorába illeszkedik a magyar nyelvű oktatásért felelős intézetek létrehozatala is” – fogalmaztak.

A nyilatkozatból továbbá kiderül, támogatják a MOGYE-n zajló magyar nyelvű oktatást és annak további intézményesülését, „hiszen ez nemcsak a magyar nyelvű orvosi és gyógyszerészeti felsőoktatás, de ezen túl a teljes MOGYE javát is szolgálja”.

„Meggyőződésünk ugyanakkor, hogy a MOGYE-n működő magyar nyelvű képzésnek nincs alternatívája, az állami felsőoktatás kereteinek feladása veszélybe sodorná a magyar szakember-utánpótlást, s egyúttal törvényileg biztosított jogaink feladását is jelentené, ami semmilyen körülmények között nem indokolt” – összegzett a BBTE Magyar Tagozatának vezetősége.

Kapcsolódók

Kimaradt?