Rákkeltő tejet importáltak, már kivonták a forgalomból

Jelentős mennyiségű import tejben találtak a héten aflatoxin nevű mérgező anyagot, jelentette be csütörtökön a mezőgazdasági miniszter, Daniel Constantin. Az aflatoxin rákkeltő szer részben Magyarországról importált tejben volt kimutatható, részben pedig egy romániai feldolgozó termékeiben – írja a Mediafax hírügynökség.

tejj

A miniszter szerint, mióta elkezdték a romániai élelmiszeripari vizsgálatokat, egyre több rendellenességre derült fény, ezek közül a legfrissebb a fertőzött tej esete, amit megelőzött a hét elején talált fertőzött makréla-szállítmány. A mezőgazdasági miniszter nyugalomra int, az egészségre káros termékeket visszavonták a forgalomból, így senki nem betegedhet meg.

tej

A hét elején  a magyarországi sajtóban megjelent a hír, miszerint a magyar hatóságok találtak aflatoxinnal szennyezett terméket, de csak felvásárlóknál, mindenki ihat nyugodtan tejet. A magyar kormányzati portálon közzétett videoüzenetben az illetékes államtitkár, Kardeván Endre azt mondta: ha a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák.

 A magyar részről elrendelt vizsgálatokat egy, február közepén kirobbant szerbiai botrány után végezték el a magyar hatóságok, ezt követte a csütörtöki, romániai vizsgálat.

aflatoxin

Az aflatoxinok a természetben előforduló, emberekre és rágcsálókra veszélyes rákkeltő gombamérgek, amelyeket penészgombák termelnek. Ha penészes takarmány által aflatoxin kerül a szarvasmarha szervezetébe, az nemcsak a tejben, hanem az abból készült tejtermékekben, sőt a szarvasmarha húsában is megtalálható.

Kimaradt?