Több tucat orvosnál tartottak házkutatást nagyértékű csalás miatt

Összesen 68 házkutatást tartott az ország egész területén a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) marosvásárhelyi területi egysége a rendőrség bevonásával egy csalási ügyben. Az ügyben országszerte több orvost és asszisztenst közokirat-hamisítással, hamisított okirat tudatos felhasználásával, csalással, bűnszervezet létrehozásával, hivatali visszaéléssel és számítógépes csalással gyanúsítanak - tájékoztat a DIICOT szerdai közleménye.

Az idézett forrás szerint 2013-tól több Maros megyei és más megyékben élő orvos, szakorvos és családorvos többrendbeli hamisítást követett el, amikor fiktív beutalókat, recepteket, regisztereket állított ki.

A közlemény konkrét példákat is megemlít, amikor olyan orvosi eszközöket írtak fel, amelyekre a pácienseknek nem volt szükségük. 'Ezeket az ország egész területén két marosvásárhelyi cég forgalmazta, amelyek ezáltal illetéktelen jövedelemre tettek szert' - állítja a vádhatóság.

Az ügyészek 10 millió lejre becsülik a törvénytelen tevékenység nyomán keletkezett kárt, de a pontos érték megállapításához az adatok további feldolgozására van szükség. A DIICOT marosvásárhelyi székhelyén mintegy 50 személyt állítanak elő. 

Kapcsolódók

Kimaradt?