Nem találták meg Aradon a Szoboszlay-per kivégzettjeinek sírhelyét

Nem sikerült megtalálni az aradi Alsótemetőben a Szoboszlay-per 1958-ban kivégzett tíz áldozatának jeltelen közös sírját. Az ásatások szerdán eredménytelenül zárultak – tudtuk meg a munkálatokat irányító archeológustól.

A kommunizmus bűneit vizsgáló és az emigráció emlékét ápoló román intézet (IICCMER) szakértője, Gheorghe Petrov a Maszolnak elmondta: három olyan területet vizsgáltak át, ahol a Szoboszlay-per áldozatai nyugodhatnak.

Ezek közül kettőt kedden, egyet pedig szerdán bontottak fel, de nem kerültek elő a kommunista rezsim által kivégzett férfiak maradványai. Az ásatásokat nem folytatják. Gheorghe Petrov elképzelhetőnek nevezte, a közelben lévő autópálya építésekor semmisült meg a közös sírhely.

Szoboszlai Aladárt és 56 vádlott-társát államellenes összeesküvés vádjával ítélték el 1958-ban. A pécskai (Pecica) római katolikus pap Confederatio című művében egy Arad központú román-magyar konföderáció létrehozásáról írt. Több társával azt tervezték, hogy az 1956-os magyar forradalommal párhuzamosan Romániában is forradalmat robbantanak ki. A Securitate azonban hamar felgöngyölítette az ügyet és letartóztatta a szervezkedőket.

A kolozsvári Szoboszlay-perben 11 vádlottat golyó általi halálra, a többieket pedig súlyos börtönbüntetésre ítélték. Végül Szoboszlay Aladárt és kilenc társát végezték ki. A hozzátartozók kérésére a kolozsvári táblabíróság 2010-ben újratárgyalta a Szoboszlay-pert, és jogerősen felmentette az elítélteket.

Kapcsolódók

Kimaradt?