Kövesi: a korrupció a romániaiak 68 százalékát érinti a mindennapokban

A románok 68 százaléka olyan jelenségként tekint a korrupcióra, mint amely negatívan érinti mindennapjaikat - jelentette ki kedden Laura Codruţa Kövesi, az országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) főügyésze egy konferencián, amelynek központi témája a közegészségügyben tapasztalható korrupció volt. 

Kövesi elmondta, a korrupciót vizsgáló, 2017-ben közzétett Eurobarométer szerint a romániai válaszadók 68 százaléka vallotta azt, hogy mindennapjait negatívan befolyásoló tényezőként érzékeli a korrupciót. Ez a százalék arra utal, hogy Románia az első helyen áll az Európai Unió országai közül abban a tekintetben, hogy mennyire befolyásolja az emberek mindennapjait a korrupció. Az EU átlagos szintjén ez az arány csak 25 százalék - közölte Kövesi.
A korrupcióellenes főügyész arról is tájékoztatott, hogy a megkérdezettek 58 százaléka szerint Romániában az egészségügyi rendszert itatja át leginkább a korrupció, míg az EU-ban csak a válaszadók 31 százaléka gondolta így. 

Laura Codruţa Kövesi és Augustin Lazăr legfőbb ügyész is részt vesz azon a konferencián, amelyet az egészségügyben tapasztalható korrupcióról szerveztek. A konferencián a DNA által 2015 -2017 között felgöngyölített és már a jogerős ítéletig eljutott, egészségüggyel kapcsolatos korrupciós eseteket ismertetik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?