Bemelegített hétfőn a Sanitas a péntekre meghirdetett általános sztrájkra

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak hétfőn délelőtt a Sanitas egészségügyi szakszervezet szervezésében az egész országban. Az egészségügyi és a szociális gondozási rendszer alkalmazottainak tiltakozása nem akadályozta a betegek ellátását. A Sanitas és a kormány keddi tárgyalásain dől el, hogy lesz-e péntektől általános sztrájk az egészségügyben.

Nem okozott fennakadásokat hétfőn az egészségügyi ellátásban a Sanitas szakszervezet tagjainak kétórás figyelmeztető sztrájkja. a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban például 9 és 10 óra között nem dolgoztak a szakszervezeti tagként számon tartott kórházi alkalmazottak, kivéve az orvosokat, akik az új bértörvényben foglaltak értelmében nem kerültek hátrányos helyzetbe. A figyelmeztető sztrájk 11 óráig tartó folytatásában az asszisztensek, illetve a kórházi hierarchiában alacsonyabb beosztásban dolgozók sanitasos karszalag viselésével fejezték ki tiltakozásukat. A kórházban a betegek ellátása nem akadozott.

Reménykednek a tárgyalások sikerességében

Nyulas Emma, a Sanitas Hargita megyei szervezetének elnöke reggel 9 órakor a megyei kórház földszintjén összegyűlt alkalmazottak előtt ismertette azokat a követeléseket, amelyek miatt egyelőre arra is készek, hogy pénteken általános sztrájkba kezdjenek.

„Mi reménykedünk, hogy valamerre elindul ez a folyamat, és nem kell a pénteki általános sztrájkot meghirdetnünk. A keddi, a miniszterelnökkel és az ágazati miniszterekkel tartandó tárgyalásoktól sokat remélünk, de a követeléseinkből nem engedünk” – nyilatkozta a Maszolnak a Sanitas Hargita megyei szervezetének elnöke.

Mint ismeretes, az egészségügyben dolgozók azért hirdettek hétfőre figyelmeztető, majd május 11-re, péntekre általános sztrájkot, mert nem értenek egyet a márciusban bevezetett 2017/153-as egységes bértörvényben foglaltakkal. Követelik, hogy újratárgyalják az ágazati országos kollektív munkaszerződésben foglaltakat, ugyanakkor a bérpótlékok 30 százalékos felső küszöbének eltörlését, amelyet a hétvégén, ünnepnapokon, illetve a többletügyeletben végzett munkáért kapnak. Ugyanakkor az orvosokéval arányos béremelést követelnek minden egészségügyben dolgozó számára.

Több kifogásuk is van a kollektív munkaszerződéssel kapcsolatban

Mircea Ciocan, a Sanitas országos alelnöke hétfőn, a figyelmeztető sztrájkot követően a kollektív munkaszerződés újratárgyalásának fontosságát hangsúlyozta, felvetette továbbá annak a lehetőségét, hogy ezen a héten még nem jutnak közös nevezőre a kormánnyal, ezért elkerülhetetlennek tartja a pénteki általános sztrájk megtartását.

„A kollektív szerződés újratárgyalása tavaly áprilisban kezdődött. Három hónapig intenzív megbeszélések folytak, aztán augusztustól mostanáig nem történt semmi. (…) Az elmúlt nyolc hónapban kicserélődött az egészségügyi minisztérium vezetősége, gyakorlatilag nem ugyanazok a felek vannak, amelyek a tárgyalásokat megkezdték. Nem hiszem, hogy a hét folyamán sor kerülhetne a kollektív munkaszerződés aláírására, tehát ez aligha befolyásolja a tiltakozások programját” – mondta Ciocan, aki emlékeztetett, a kollektív munkaszerződés 170 cikkelyéből mintegy 90-et tárgyaltak meg, amelyből legalább 10-ben nem tudtak megegyezni.

A szakszervezet képviselői kedden találkoznak Viorica Dăncilă miniszterelnökkel, Sorina Pintea egészségügyi, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterrel, a tárgyalások eredménye befolyásolhatja a további tiltakozási szándékot.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?