Vandálok firkálták össze a csíkszeredai Hősök temetőjének emlékművét

Kivizsgálást indított a csíkszeredai rendőrség, miután ismeretlen tettesek piros festékkel különböző – többek közt obszcén – ábrákat festettek a Hősök temetőjében álló emlékműre.

Az összefirkált emlékműről a közösségi hálón jelentek meg az első fotók egy iaşi-i fiatalember oldalán, aki amiatt méltetlenkodik, hogy a hősök emlékműve, valamint a központi park mellett található ismeretlen román katona szobra rossz állapotban van, miközben egy „akármilyen vásár" zajlik a városban.

Az általa említett vásár az Aktív Közélet Egyesület és az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének közös rendezvénye, a Csíki Majális. 

Az ismeretlen román katona szobrának felújítására egyébként legutóbbi, pénteki soron kívüli tanácsülésén különített el mintegy 92 ezer lejt a városi önkormányzat. 

A közösségi hálon való megjelenést követően a rendőrség hivatalból kivizsgálásba kezdett rongálás miatt. 

Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőr-főkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a rendőrség nyomon van, és az elkövetők egytől öt évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A fotó közösségi hálón való megjelenése után az ábrák egy részét letörölték az emlékműről.

Az Hősök temetőjében álló emlékművet két évvel ezelőtt is lefestették, akkor a hatóságoknak sikerült azonosítani a tetteseket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?