Tizenöt éves az aradi Szabadság-szobor Egyesület

Megalapításának 15. évfordulóját ünnepelte péntek este az aradi Szabadság-szobor Egyesület, a ma is aktív civil szervezet a tizenhárom vértanú emlékművének újraállítására jött létre 2003-ban.

Az akkor már négy éve a sok évtizedes várfogságból kikerült, restaurálás alatt lévő Szabadság-szobor újbóli köztérre állításának egyfajta háttérintézményeként alapították meg az aradi magyar értelmiségiek az érdekvédelmi szervezettel közösen.

Király András egyesületi elnök, volt tanügyi államtitkár és korábbi parlamenti képviselő felidézte, hogy a magyar kormány és az RMDSZ országos vezetőinek képviselőivel egyeztetve hozták létre a szervezetet, hogy az állami és alapítványi támogatásokat, a közadakozásból származó bevételeket kezelje, a tizenhárom vértanú emlékművének felállítására irányuló erőket egy mederbe terelje.

Az elnök szerint Zala György monumentális szoborcsoportjának a várból való kihozatalában és újraállításában nagy szerepe volt a magyar diplomáciának, a Budapest és Bukarest közötti kormányegyezménynek, de az aradiak elszántsága, áldozat- és a váratlan akadályokat megoldó készsége is kellett. Király András szerint az akkori román közvélemény és az RMDSZ akkori koalíciós partnerének vélt Szociáldemokrata Párt egyaránt megpróbált keresztbe tenni az ügynek, de végül 2004 áprilisában sikerült újra felállítani a Szabadság-szobrot, amelyről utóbb kiderült, hogy Arad legszebb és a turisták által leglátogatottabb köztéri alkotása.

Az aradi nagyszínházat zsúfolásig megtöltő közönség előtt Faragó Péter parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad megyei szervezetének elnöke és Brendus Réka, a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság erdélyi és csángó osztályának vezetője méltatta az egyesület máig sem szűnő tevékenységét. Mert miután a fő célját elérte, teljesítette, a helytörténeti kutatómunka, a könyvkiadás, a magyar általános iskolások szórakozta, oktató, nevelő programjainak szervezése felé orientálódott a Szabadság-szobor Egyesület, a magyar identitás erősítését és a kulturális örökség megőrzését szolgálva.

A beszédek után a Benedekfi testvérek, majd St. Martin és zenekara adott koncertet az estébe nyúló ünnepségen.

A rendezvényre való készülődést kissé beárnyékolta, hogy valakiknek mostanság is szúrja a szemét a Szabadság-szobor, ugyanis az eseményt beharangozó egyik plakátot letépték a belvárosi református templom imatermének az ajtajáról, és cafatokra szaggatva a járdára dobták. Erről Baracsiné Dávid Zsuzsa lelkipásztor Facebook-bejegyzéséből szerezhettünk tudomást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?