Nem nőtt, csökkent a fizetésük – Bukarestben tüntetnek az egészségügyi alkalmazottak

Több ezer egészségügyi alkalmazott tüntet jelenleg a bukaresti Victoriei téren. A Sanitas szakszervezeti szövetség által szervezett megmozdulás résztvevői elsősorban a kórházakban dolgozó kiegészítő személyzet bérének csökkenése miatt elégedetlenek.

A tiltakozók sípokkal, dobokkal vannak felszerelkezve, és táblákat tartanak a magasba, többek között ilyen felirattal: "Egyenlőséget mindenkinek!", "Igazságot a kiegészítő személyzetnek!", "A ti egységes törvényetek megosztja az országot".

A Sanitas alelnöke, Romeo Sandu az Agerpresnek elmondta, több mint tízezer szakszervezeti tag jelezte részvételét a tüntetésen szerte az országból. Elégedetlenségük fő oka a nettó fizetés csökkenése és a pótlékoknak az alapbér 30 százalékára való korlátozása. 

Sandu hangsúlyozta, az emberek megelégelték, hogy míg a televíziós nyilatkozatokban béremeléseket ígértek nekik, a valóságban - a társadalombiztosítási járulékok munkavállalóra való áthárításával - csökkent a fizetésük. 

A tiltakozók arra számítanak, hogy a kormány képviselői egyeztetésre hívják őket. A tervek szerint a tüntetés 14 óra 30 percig tart. A Sanitas korábbi bejelentése értelmében a csütörtöki megmozdulást május 7-én figyelmeztető sztrájk, majd 11-én általános munkabeszüntetés követi. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?