FRISSÍTVE - Szokatlanul erős földrengés volt Székelyföld közelében

A Richter-skála szerinti 5-ös fokozatú földrengés volt szerda este 20.15-kor Székelyföld közelében. Hatását Bukarestben is érezni lehetett. FRISSÍTÉS1: A földfizikai intézet helyesbített: 4,5-ös fokozatú volt a földmozgás. FRISSÍTÉS2: Az intézet újra helyesbített: 4,6-os fokozatú volt a földmozgás.

A földrengés Kovásznától 12, Bodzafordulótól 25, Kézdivásárhelytől 27, Sepisszentgyörgytől 52 kilométerre következett be – közölte este a földfizikai intézet. Ez volt az idei év legerősebb földmozgása. A hírtelevíziók beszámolói szerint hatását Bukarestben is érezni lehetett. Az Országos Készenléti Felügyelőség (ISU) közlése szerint sehonnan nem jelentettek károkat.

FRISSÍTÉS1: A földfizikai intézet közölte: a földrengés intenzitása a Richter-skála szerint nem 5-ös fokozatú volt, ahogyan korábban mérték, hanem 4,5-ös fokozatú. Az intézet helyesbített más adatokat is. Ezek szerint a földrengés Kovásznától 35, Bodzafordulótól 43, Kézdivásárhelytől 49 kilométerre következett be.

FRISSÍTÉS2: A földfizikai intézet ismét helyesbített: a földrengés intenzitása a Richter-skála szerint nem 4,5-ös fokozatú, hanem 4,6-ös fokozatú volt. 

Az idei évben a legerősebb földmozgás 4,6-os erősségű volt, március 14-én 139 kilométeres mélységben történt Vrancea megyében. A tavalyi esztendő legerősebb földrengését február 8-án mérték, ez 5-ös erősségű volt, és a Székelyföldön, valamint Bukarestben is érezni lehetett. Az elmúlt 27 évben 1990. május 30-án és 31-én jegyezték a legerősebb földrengéseket Romániában, akkor a Richter-skála szerinti 6,9, illetve 6,4-es földmozgást észleltek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?