Júniusra befejezik a marosvásárhelyi repülőtér kifutópályájának felújítását

A marosvásárhelyi Transilvania Repülőtéren számoltak be hétfőn arról, hogy a légikikötő kifutópályájának felújítása a végéhez közeledik. Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke, Alexandru Cîmpeanu alelnök, Peti András, a repülőtér vezetőtanácsának elnöke, illetve Daniel Marius Popa, a repülőtér vezetőtanácsának alelnöke számolt be az eredményekről.

„A munkálatok mintegy fele készült el mostanáig, a kivitelező cég 24 órából 24-et dolgozik. Az elmúlt időszakban több olyan előre nem látott probléma is felmerült, amelyekre megoldást kellett találnunk, de ma azt mondhatjuk, hogy júniusban a repülőtér működőképes lesz. A beruházás összértéke 55 millió lejbe kerül. Szeretném kiemelni, hogy a repülőtér bezárásnak, illetve a most folyó munkálatoknak az volt a fő célja, hogy Marosvásárhelyen olyan repülőterünk legyen, amelyről maximális biztonsággal lehet járatokat indítani. Az utasok biztonságát tartottam szem előtt, amikor felvállaltam, hogy átmenetileg bezárjuk a repülőteret, függetlenül attól, hogy ez népszerűtlen döntés volt” – nyilatkozta a megyei tanács elnöke.

A munkálatokkal párhuzamosan a repülőtér vezetősége azon dolgozik, hogy előkészítsék a kifutópálya engedélyeztetését, hogy a beruházás átadását követően minél rövidebb időn belül újra lehessen indítani a repülőjáratokat.

„Az engedélyezéshez szükséges dokumentációt már továbbítottuk a légügyi hatóságnak, hogy a munkálatok befejezését követően azonnal el lehessen kezdeni a helyszíni méréseket, és ez által rövidítsük az engedélyezési folyamatot” – emelte ki Peti András, a repülőtér vezetőtanácsának elnöke.

Folyamatosan tárgyalások zajlanak a légitársaságok képviselőivel is, hogy minél több célállomásra indítsanak járatokat a marosvásárhelyi repülőtérről, illetve, hogy legyen Marosvásárhelyt és Bukarestet összekötő repülőjárat is.

A repülőtér kifutópályájának felújítási munkálatai élőben követhetőek az interneten, ez egyébként az első olyan közberuházás Romániában, amelyet éjjel-nappal követni lehet.

Kapcsolódók

Kimaradt?