Több mint kétezer vasutas tüntetett Bukarestben

A vasutas-szakszervezetek több mint kétezer tagja tüntetett hétfő reggel a közlekedési minisztérium épülete előtt, ahonnan a kormánypalota előtti térre vonultak. A tüntetők a vasutasok jogállásáról szóló törvény elfogadását sürgetik, ugyanakkor az ágazati beruházások növelését, jobb munkakörülményeket és tisztességes béreket követelnek – írja az Agerpres. 

A vasutasok napjára időzített tiltakozás a közlekedési minisztérium épülete előtt kezdődött. A megmozduláson Lucian Şova tárcavezető is szót kért, hangsúlyozva, hogy "csendben, nyomásgyakorlás nélkül, kölcsönös bizalommal kell megoldást találni a problémákra", rövid beszédét azonban folyamatosan bekiabálásokkal és sípolásokkal zavarták meg az összegyűltek.

A tiltakozók képviselői beszédükben rámutattak, nagyon alacsony fizetésért dolgoznak, rossz körülmények között. Ezek javulását remélik a vasutasok jogállásáról szóló új törvénytől, amelynek elfogadását sürgetik, a jelenleg érvényben levő jogszabályon ugyanis 28 éve nem módosítottak.

"Ne sértegessék a vasutasokat, nem ők okolhatók a vagonokban tapasztalható körülményekért, sem a vonatok késése miatt. Inkább segítsenek nekünk!" - mondták a felszólalók, akik szerint amennyiben tovább halasztják a vasutasok jogállásáról szóló törvény elfogadását, előbb figyelmeztető sztrájkot tartanak, majd beszüntetik a munkát.

A minisztérium épülete elől a Victoria-palota előtti térre vonult a tüntető tömeg.

Kapcsolódók

Kimaradt?