Ioan-Aurel Pop távozna a rektori tisztségből, de a BBTE szenátusa nem engedi


-A A+A Babeş–Bolyai Tudományegyetem szenátusa nem fogadja el rektori tisztségéből való lemondását - közölte Ioan-Aurel Pop.

A BBTE szenátusa keddi ülésén dönt az intézmény rektorának ügyében, aki azt követően nyújtotta be lemondását, hogy a Román Akadémia elnökévé választották. A szenátus azonban tudomása szerint nem volt hajlandó elfogadni lemondását.

Ioan-Aurel Pop leszögezte: nincs összeférhetetlenség a két tisztség - a BBTE rektori és a Román Akadémia elnöki funkciója - között, mert a két intézmény különböző minisztériumokhoz tartozik. Hozzátette: nem fogja tudni mindkét tisztséget ellátni, így akkor is át fogja ruházni másvalakire a rektori feladatkört, ha maradásra kéri az egyetem vezetősége. 

Ioan-Aurel Pop azt mondta: a rektorhelyettesek (még a magyar és a német rektorhelyettes is) azt támogatja, hogy ő maradjon a BBTE rektora. Ha a következő rektorválasztásig meg is tartja a tisztségét, egyik prorektort várhatóan ki fogja nevezni a rektori feladatkör betöltésére - szögezte le a történész. 

Ioan-Aurel Pop-ot két évvel ezelőtt választották meg ismét a BBTE élére. A következő rektorválasztás körülbelül másfél év múlva esedékes az eredeti ütemterv szerint. A történészt ez év április 5-én a Román Akadémia elnöki tisztségébe választották. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X