MOGYE-ügy: garanciákat kér a MIÉRT

Tiltakozik a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egyesüléséről szóló határozat ellen.

Azt gondoljuk, hogy a két egyetem egyesítése problémás, mert hátrányt jelenthet a magyar hallgatókra nézve, hiszen a leghatékonyabban mindenki a saját nyelvén tud tanulni. A döntés nem garantálja az egyetem magyar vonalának hosszú távú fennmaradását sem. Éppen ezért a MOGYE magyar hallgatói és oktatói iránti szolidaritásunkat fejezzük ki.

Szeretnénk garanciát arra, hogy amennyiben megvalósul az egyesülés, az nem vezet a magyar vonal elsorvasztásához. A kisebbség-többség viszonyát gyakran jellemzi a félelem, az új, egyesült intézménynek segítenie kell az ilyen érzések lebontásában.

Szintén súlyos problémát okoz az a jelenség, hogy az állam megsérti az akadémiai intézmények autonómiájának elvét. A tanügyminisztérium azon döntése, hogy jövőtől csökkenti több fontos egyetem tandíjmentes helyeinek számát, aggodalomra ad okot szerintünk.

„Az egyetem feladata, hogy nevelje az új generációkat, eszközt adjon a kezükbe, hogy itthon maradhassanak és tevékenykedhessenek, a politikának meg az a feladata, hogy szakpolitikai támogatást nyújtson az egyetemek megfelelő működéséhez. Ne mossuk össze a kettőt, ne legyenek a diákok az áldozatai a politikai játszmáknak” – figyelmeztet Tőtős Áron, a MIÉRT Oktatásért és Kutatásért felelős ügyvezető alelnöke.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?