Ne hagyjuk az államnál azt a pénzt, amivel civileket támogathatunk!

Ne hagyjuk az államnak az adónknak azt a részét, amit civil szervezeteknek, egyházaknak adhatunk, hívta fel a figyelmet Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az elmúlt években csökkent az adójuk két százalékát felajánlók száma, azaz a polgárok olyan összegeket hagytak az államkasszában, amit civil szervezetek, egyházaknak adhattak volna.

Az elöljáró rámutatott: az adó két százalékának felajánlása nem csökkenti senki jövedelmét, hiszen azt korábban már befizették az államnak, de egy részéről később rendelkezhetnek.

Antal Árpád kiszámolta, hogy Sepsiszentgyörgyön 2016-ban 1 457 000 lej kerülhetett volna civil szervezetekhez vagy egyházakhoz, de ennek az összegnek csak 64 százalékát, azaz 946 000 lejt ajánlották fel a sepsiszentgyörgyi polgárok. Tavaly 1 617 000 lej lett volna a sepsiszentgyörgyi polgárok befizetett adójának két százaléka, de csak 894 000 lejt ajánlottak fel.

Az elmúlt években tehát nem, hogy növekedett volna, hanem romlott az adófelajánlási hajlandóság. A sepsiszentgyörgyiek több mint 800 000 lejt hagytak az államkaszában, holott csupán egy dokumentum kitöltésével ez az összeg civil szervezetekhez kerülhetett volna, amelyek gondoskodnak rólunk.    

Antal Árpád arra kérte a lakosságot, hogy idén ne hagyják az államnál a tavaly befizetett adójuk két százalékát, van még idő májusig és rendelkezzenek adójuk egy része fölött, mindenki belátása szerint támogasson olyan civil szervezetet vagy egyházat, amelynek tevékenysége szimpatikus számára.

Kapcsolódók

Kimaradt?