Már el is dőlt, hogy összeolvad a MOGYE és a Petru Maior egyetem?

Hétfőn az esti órákban ülésezik Marosvásárhelyen az a bizottság, amely a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem és a Petru Maior Egyetem egybeolvasztását tárgyalja. Információink szerint a bizottság tagja Nagy Előd, a MOGYE rektorhelyettese és Benedek Imre orvosprofesszor. Benedek Imre a Maszolnak elmondta, az ülés után szolgáltat információkat az ügyben. Nagy Elődöt nem sikerült elérnünk. 

A két oktatási intézmény fúziójának ötlete már korábban megszületett. Tavaly év végén Leonard Azamfirei rektor közölte, a két egyetem közötti kapcsolat megérett a továbbfejlesztésre; a több évvel ezelőtt életre hívott konzorciumot most az egybeolvadó egyetem váltaná. Az esetleges egyesítéssel kapcsolatban akkor a magyar oktatók néhány mondatos állásfoglalásukban adtak hangot aggályaiknak. A tanárok egyhangúlag kimondták, az egyesülés nem szolgálja az orvosi egyetem érdekét, még kevésbé a magyar tagozatét - tájékoztat a Krónika.

A Marosvásárhelyi Rádió úgy tudja, a napokban két olyan dokumentumtervezet került nyilvánosságra, amelyek kész tényként kezelik a MOGYE és a Petru Maior Egyetem egybeolvasztását. A rádiónak nyilatkozó Nagy Előd, a MOGYE rektorhelyettese úgy tájékoztatott, hogy a két intézmény összevonásáról szóló dokumentumok előkészítésekor nem egyeztettek sem a MOGYE magyar tagozatának vezetőivel, sem vele, bár ő tagja volt az egyeztető vegyes-bizottságnak. Utóbbit éppen azzal a céllal hozták létre, hogy vizsgálja meg az egyetemek egyesítésének tervét és készítsen elemző tanulmányt az esetleges fúzió várható hatásairól. Nagy Előd közölte: a dokumentumokat egyoldalúan dolgozták ki anélkül, hogy figyelembe vették volna az általa készített elemzés adatait és következtetéseit.

A MOGYE rektora, Leonard Azamfirei a rádiónak cáfolta, hogy megszületett volna a fúzióra vonatkozó döntés.

A hétfői ülést követően visszatérünk a témára.

Kapcsolódók

Kimaradt?