Új, két évig érvényes szerződést kötnek az egészségügyi szolgáltatók a biztosítóval

Elkészültek az egészségbiztosítási pénztárak és az egészségügyi szolgáltatók között megkötendő keretszerződések, amelyeket legkésőbb április 30-ig kell aláírniuk a feleknek. A 2018/140-es kormányhatározat értelmében április 1-jére készültek el a dokumentumok, amelyeknek elfogadására egy hónap áll a szerződő felek rendelkezésére.

Az egészségügyi szolgáltatóknak szerdáig volt lehetőségük azon iratcsomót összeállítaniuk, és eljuttatniuk a megyei egészségbiztosítási pénztárakhoz, amelyekben bizonyítják, hogy szolgáltatásuk jogosult a biztosítási rendszerben történő támogatásra.

A biztosítási pénztárak április 18-ig bírálhatják el a dokumentációkat, míg április 14. és 24. között ül össze az a vegyes bizottság, amelynek tagjai döntenek a jelentkezőkről. Az április 23–27-i időszakban a szolgáltatókkal tárgyal az egészségbiztosítási pénztár, a végleges szerződéseket pedig április 30-án kötik meg – értesültünk a részletekről a Hargita Megyei Egészségbiztosítási Pénztártól.

Az új, 2018/2019-es időszakra vonatkozó keretszerződésben több újdonság is szerepel az előző, szintén két évre szóló keretszerződéshez viszonyítva, amelynek érvényességét idén március 31-ig hosszabbították meg korábban. Szélesebb jogköröket kapnak például a háziorvosok, akiknek ezentúl lehetőségük lesz a munkaerőpiacra visszatérni szándékozó, korábban munkanélküli pácienseik egészségügyi alkalmassági igazolását kiállítani. Ugyanakkor a fogyatékkal élő gyermekek esetében is ők állapíthatják meg az állapotuk súlyosságát, ebből kifolyólag pedig azt, hogy milyen támogatásra lesznek jogosultak.

A fiatal, új településen pályájukat megkezdő háziorvosok is jobban járnak, ugyanis mostantól az egészségbiztosítási pénztár legtöbb 12 hónapon keresztül nyújt nekik anyagi támogatást, amíg ki nem alakul a teljes pacientúrájuk. A korábbi keretszerződésben csupán fél évig járt ez a támogatás. Továbbá a háziorvosok éves szabadságolására vonatkozóan is egyértelműbben meghatározott szabályozások lépnek érvénybe.

A kórházak, illetve a járóbeteg-rendelők esetében 200 lej értékű összeget tart vissza a biztosító, ha a beteg elbocsátásakor nem állítanak ki az állapota által megkövetelt utókezelés folytatásához szükséges receptet. Továbbá a diagnosztizált daganatos betegségben szenvedő biztosított személyek ezután beutaló nélkül is felkereshetik a kórházat.

Szintén újdonság, hogy mostantól a végstádiumban lévő betegek számára nyújtandó palliatív kezelést is támogatja a biztosító: pontosabban háromhavonta négy palliatív kezelést vehetnek ingyenesen igénybe azon orvosoktól, akik rendelkeznek a palliatív ellátás végzésére való jogosultságot igazoló dokumentummal.

Az egészségbiztosítási pénztár egyébként két külön csomagban határozza meg a leszerződő szolgáltatásokat, az egyik csomag az egészségbiztosítási járulékot fizetőknek elérhető szolgáltatásokat tartalmazza. A másik csomagban azon szolgáltatásokat határozzák meg, amelyeket a biztosítással nem rendelkező személyek is igénybe vehetnek. Ilyen többek között a sürgősségi ellátás, amely akár sebészeti beavatkozást tartalmazhat, néhány betegség esetében is ingyenes az ellátás, továbbá a terhesgondozást, valamint a csaldátervezési tanácsadást is bárki igénybe veheti térítésmentesen.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?