Nagybányai vállalkozó lett a Mutass jó példát! program utolsó győztese

A nagybányai Pintér Zsolt vállalkozó, dizájner, programszervező lett a Mutass jó példát! program utolsó, Szilágy, Máramaros és Beszterce-Naszód megyei fordulójának győztese. A Nőileg magazin versenyére január végén zajlott a jelölés.

A szervezők közleménye szerint 18 jelöltből került ki a győztes a zsűri döntése alapján. A második díjat Szőke Anna kulturális referens kapta Szilágycsehből, harmadik helyen végzett a szilágysomlyói Széman Rózsa civilszervezeti vezető. A három példaképet a Nőileg magazinban, valamint a lap weboldalán ismerhetik meg.„2005-ben Pintér Zsolt ötlete és kezdeményezése által gyűlt össze pár fiatal, aki az ő szervezésével és koordinálásával elkezdte szervezni a nagybányai magyar napokat, Főtér Fesztivál néven. A rendezvényt, amely több mint 30.000 látogatót vonz Nagybánya főterére, és magyar kulturális, családi és szórakoztató programokat biztosít, önkéntesként rendezi és szervezi, önzetlenül feláldozva szabadidejét. Ugyanakkor tizenévvel ezelőtt ő indította és azóta is önkéntesen, minimális támogatásból működteti a nagybanya.ro oldalt, amely a környék első és legismertebb magyar nyelvű hírportálja. Zsolt kezdeményezésére alakult meg az Iskoláinkért, gyermekeinkért egyesület, amelynek a fő tevékenysége magyar gyermekek toborzása a magyar anyanyelvű iskolákba. Mindezek mellett aktív résztvevője és támogatója a római katolikus egyháznak, amelynél kifejti szervezői tevékenységét, amikor lehetősége adódik. Nem utolsósorban kétgyermekes családapa, aki rendszeresen foglalkozik és részt vesz a gyerekek nevelésében és oktatásában” – jellemezte a győztest a jelölője.

„Szőke Anna megjelenése, személyisége erős, határozott, rátermett. Lakhelyén, Szilágycsehben szervezi nyaranta a népzenei és néptánctábort, ő maga is táncpedagógus. Általa indult el a néptáncmozgalom Szilágy megyében. Csoportok alakultak a keze alatt, így a Berkenye együttes is, amelyek ma is remekül működnek. A táborokon kívül kulturális programokat szervez, szavaló- és versmondó versenyek lebonyolítását vállalja, emellett zsűriként is helytáll. Nevéhez fűződik a diákszínjátszók találkozója is. Sokat tesz a kultúráért, fontosnak tartja annak fennmaradását és továbbadását. Gazdag ismereteivel, kultúrával kapcsolatos műveltségével, lelkes és odaadó személyiségével nagyon sokat tud adni az embereknek” – írták Szőke Anna kulturális referensről.

„Széman Rózsa, avagy Rózsa néni, ahogyan mindenki ismeri, számos területen aktivizál, nyugdíjasként is. A Kuckó nevű, szerda délutánonként működő kézműves foglalkozások megálmodója. Szüntelen lelkesedése, a vég nélküli lendülete vezetett oda is, hogy megalakult Szilágysomlyó első citeraegyüttese, a Szederinda, amely aktív résztvevője határon inneni és túli neves rendezvényeknek. A hagyományőrző citeracsapat megalapításával felélesztette a Szilágyságban honos citerázás már elfeledett hagyományát, ami magával vonta a már-már elfeledett szilágysági népviselet újraéledését is. Az első szederindások közül többen zeneiskolát végeztek, a mostani generációban majdnem három tucat gyermek tanul citerázni. 2017-től a csapat arany minősítésű, 2018-ban pedig Magyar Örökség Serleget kapott. A Szederindával, majd a nem sokkal később elindított néptánctanfolyammal úttörő volt Szilágy megyében azzal, hogy a népi kultúrát újra élővé tette. Versmondó és népdaléneklő versenyt is évek óta szervez – előbbit, a József Attila versmondó versenyt tizenharmadjára, utóbbit tizenkettedjére szervezik 2018-ban. A 2013-as év legeleje óta, az előző elnök lemondása után, az EMKE Szilágysomlyó és környéke szervezetének elnökévé választották, tevékenységi köre így tovább bővült” – jellemezték a harmadik helyezettet.

Kapcsolódók

Kimaradt?