Új utak építésével csalogatnák haza a székelyföldi fiatalokat

Szorosabban összekapcsolják Erdővidéket és Udvarhelyszéket annak a Regionális Operatív Programban megnyert pályázatnak köszönhetően, amelyben közel 63 kilométernyi megyei besorolású utat építenek vagy újítanak fel a következő években. A finanszírozásról szóló szerződést csütörtökön írta alá Simion Creţu, a Központi Fejlesztési Régió igazgatója, Borboly Csaba és Tamás Sándor, Hargita, illetve Kovászna megye tanácsának elnöke.

Az új úthálózat nagyobb részét, több mint 48 kilométert Hargita megyében építik meg: a homoródszentpáli tavaktól, Városfalva, Székelydálya, Ége, Jásfalva, Kányád, Miklósfalva, Ocfalva érintésével, vagyis a 131-es, a 133-as és a 137A jelzésű megyei utakat, ezeken három új híd épül, és hatot megjavítanak. Kovászna megyében tulajdonképpen Bardóc fiúszéken kötik össze egymással a településeket, ráadásul bekapcsolják a Brassó megyéhez tartozó Ürmöst és Apácát is, itt 13 kilométer épül ebből a pályázatból, két híd, valamint 16 kilométer járda. Kovászna megye esetében ez már a második szerződés, amelyet megkötnek a Központi Fejlesztési Régióval.

„A mintegy 38 millió eurós támogatásból végre kiépül a Baróthoz kötődő úthálózat, azé a városé, amely a bányabezárások következtében rendkívül hátrányos helyzetbe került. Ezzel a finanszírozással az európaiút-hálózatba, az autópálya-hálózatba, valamint a nemzetközi vasúthálózatba kapcsolnánk be ezt a régiót” – mondta a Simion Creţu, a fejlesztési régió igazgatója.

 Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke bejelentette, hogy a következő két évben minden megyei útfejlesztésre szánt összeget kizárólag Erdővidéken terveznek befektetni, tehát a most aláírt uniós pályázati pénzeken túl további összegeket használnak fel a megyei önkormányzat saját költségvetéséből. Kiemelte, hogy az úthálózat fejlesztésével Barót és a környező falvak lakói most már jó minőségű utakon juthatnak el Székelyudvarhelyre, és onnan Kolozsvárra – ennek pedig nagy jelentősége van.

„Most már az erdővidékieken múlik, hogy mit kezdenek ezzel az új helyzettel. A következő időszakban nekik kell kitalálniuk, hogyan vonzzák a térségbe a befektetőket, a turistákat, hogy az infrastrukturális fejlesztések további hasznot generálhassanak” – jelentette ki a megyei tanács elnöke.

Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat részéről visszaemlékezett, hogy néhány évvel ezelőtt Kovászna megyei kollégájával közösen fogalmazták meg azt, hogy ki kell építeni Székelyföld belső úthálózatát, a mostani szerződés-aláírás pedig  fontos előrelépés ezen cél megvalósítása érdekében.

Hozzátette, hogy 2024-ig az egész megyében 33 út megépítését tervezik elsősorban azért, hogy a belső kulturális, gazdasági és családi kapcsolatok egyaránt erősödjenek. A 33-ból egyébként több mint 10 út Udvarhelyszéken található majd.

„Reméljük, hogy az új utak nem arra ösztönzik az itteni fiatalokat, hogy minél gyorsabban elhagyják a térséget, hanem arra, hogy mihamarabb hazatérjenek” – jegyezte meg Borboly Csaba.

Kapcsolódók

Kimaradt?