Leállt a cernavodai atomerőmű kettes blokkja

Meghibásodás miatt leállt csütörtök reggel a cernavodai atomerőmű kettes blokkja - tájékoztatott közleményében a Nuclearelectrica.

A meghibásodás az elektromos hálózatban következett be, nem a reaktor nukleáris részében, és nem jelent veszélyt sem a személyzetre, sem a lakosságra, sem a környezetre - mutat rá a közlemény.

A Nuclearelectrica azt is hangsúlyozza: az incidensnek nincs köze ahhoz, hogy vasárnap 55 százalékra csökkentették a kettes blokk teljesítményét, hogy kicseréljék az egyik kondenzszivattyú csapágyát. Rendszerhiba miatt szintén vasárnap ellenőrzött körülmények között leállították az egyes blokkot is. Utóbbit kedden kapcsolták vissza az országos energetikai hálózatra, a kettes blokk pedig már hétfőn elérte a nominális teljesítményt.

A cernavodai atomerőmű két blokkja egyenként 700 MW teljesítményű, és az ország elektromos energiaszükségletének 20 százalékát biztosítják.

Ellenőrzést rendelt el a kormányfő

Ellenőrzést rendelt el Viorica Dăncilă kormányfő a cernavodai atomerőműnél - közölte az Agerpres kormányzati forrásokra hivatkozva. A miniszterelnök azt követően kérte az ellenőrzést, hogy az elmúlt napokban műszaki rendellenességek miatt két alkalommal is leállt az atomerőmű kettes reaktora.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?