Módosul Romániában a kötelező oktatás időtartama

Első házként elfogadta szerdán a képviselőház azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében középcsoporttól kötelező az óvodai oktatás.

A tanügyi törvény 16-os cikkelyét módosító indítvány szerint 13-ról 15 osztályosra módosul a kötelező oktatás időtartama, és "legkésőbb 2020-tól" nemcsak a középiskolai, hanem az óvodai oktatás is kötelezővé válik.

A képviselőház oktatási bizottságának elnöke, a szociáldemokrata párti Camelia Gavrilă szerint fokozatosan vezetnék be a módosítást, azaz az óvodai nagycsoport 2020-tól, a középső csoport 2023-tól lesz kötelező.

A kezdeményezők szerint az intézkedéssel esélyt adnának a hátrányos helyzetű gyermekeknek arra, hogy minőségi óvodai oktatásban legyen részük, könnyebbé téve az átmenetet az iskolai alsó tagozatra.

A tervezetet 178 támogató, 25 ellenszavazattal és 55 tartózkodással fogadta el az alsóház, s várhatóan a szenátus is nagy többséggel elfogadja majd. A Nemzeti Liberális Párt képviselői tartózkodtak voksoláskor. Frakcióvezetőjük, Raluca Turcan szerint a 15 éves kötelező oktatás európai tendencia, ezzel azonban még nem oldódik meg az iskolaelhagyás jelensége.

Kapcsolódók

Kimaradt?