Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, módosulnak a menetrendek

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, hajnali 3-kor kell 4 órára állítani az órákat. Az óraátállítás miatt változik a tömegközlekedési eszközök menetrendje.

A román állami vasúttársaság (CFR) tájékoztatása szerint a vonatok március 25-e, vasárnap hajnali 3 óráig a jelenlegi (téli) időszámítás szerint indulnak el, majd 3 óra után (amely azonnal 4-re vált) a nyári időszámítás alapján fognak közlekedni. 

Azok a vonatok, amelyeket menet közben ér a hajnali 3:00 (azaz 4:00) óra, tovább haladnak a célállomásig, és ha valamelyik állomásról egyszerre kell elindulniuk más, a megszokott órarend szerint közlekedő szerelvényekkel, akkor a magasabb besorolású vonat fog elsőként elindulni. 

A vasúti menetrendről a www.cfrcalatori.ro honlapon, a belföldi járatokról a 021/9521, a Bukarestből induló nemzetközi járatokról pedig a 021.314.5528-as telefonszámon lehet érdeklődni. 

Az óraátállítás miatt a MÁV-nál is lesznek menetrendváltozások. A Bécs-Bukarest között közlekedő Dacia nemzetközi vonatot például Lőkösháza állomáson éri az óraigazítás. A vonat Lőkösházáról már a nyári időszámítás szerint indul 3.30-kor. A Bukarest-Bécs vonalon járó Dacia nemzetközi vonatot Lőkösháza és Békéscsaba között éri az óraigazítás. A vonat Békéscsabáról már a nyári időszámítás szerint indul tovább a Keleti pályaudvarra és Bécsbe.

Elektromos áramot takarítunk meg

Az óraátállítással egy órával rövidebb lesz a vasárnap, ezzel pedig jelentős elektromos áram takarítható meg. A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. szakemberei például 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Közleményükben azt írták: a napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállításkor látványosan csökken az esti órák terhelése, mert egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos, 2000-4000 megawattóra fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítás utáni időszakban.

2019-ben már nem kell átállítani az órákat?

Úgy a román, mint az Európai Parlamentben történtek lépések ahhoz, hogy lemondjon az Európai Unió az óraátállításokról. Ha kíváncsi, milyen indokokat sorolnak fel mellette, kattintson ide.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?