FRISSÍTVE: Több ezer rendőr és csendőr tüntetett Bukarestben

FRISSÍTVE: Több ezer rendőr és börtönőr vonult ki tüntetni szombaton Bukarestben a belügyminisztérium épülete elé: a megmozdulást szervező szakszervezetek igazságosabb bérezést és jobb munkafeltételeket sürgetnek. FRISSÍTÉS: Erőfeszítéseket ígér a tárca. 

Az érdekvédelmi szervezetek szerint a kormány által tavaly életbe léptetett közalkalmazotti béremeléseknél a belügyi alkalmazottakat hátrányos megkülönböztetés érte, a fokozódó munkaerőhiány miatt pedig a szolgálatban maradtak túlterheltek, folyamatosan túlóráznak. Azt állítják: a rend őrei száz évvel ezelőtti körülmények és tíz évvel ezelőtti bértábla szerint dolgoznak, de a 2018-as év kihívásainak kell megfelelniük.

Carmen Dan belügyminiszter szerint azonban a rendőröknek nincs okuk panaszra, ősszel tízszázalékos, év elején újabb 4-5 százalékos béremelésben részesültek, és ők az egyedüli "kiváltságosok" a közalkalmazotti szférában, akik a többletmunkáért túlórapénzt kaphatnak. A többieknek csak szabadnap jár, ha sikerül kivenniük.

A börtönőrök szakszervezete egyenesen azt állítja, hogy az igazságügyi tárca (amelyhez tartoznak) "meglopta őket", amikor tavaly 30 százalékkal lefaragták a szolgálati nyugdíjakat. A tüntetők szerint az általuk őrzött bűnözőkhöz hasonlóan rossz körülmények között dolgozó, a túlzsúfolt börtönökben folyamatosan túlórázó, 25-30 éves nehéz szolgálatra "ítélt" börtönőröket még a méltányos öregkori járandóság reményétől is megfosztották, ezért Tudorel Toader igazságügyi miniszter leváltását is követelték.

A roppant hangos, de egyébként fegyelmezett tüntetők délben a kormány székháza elé vonulnak, hogy jobb fizetéseket és méltányosabb munkafeltételeket követeljenek. A rendőrszakszervezet szerint a tiltakozó megmozdulásokat mindaddig folytatják, amíg sikerül megállapodniuk a kormánnyal követeléseik teljesítéséről.

FRISSÍTVE: Erőfeszítéseket ígér a tárca

A rendőrségi szakszervezetek szombati tüntetésére adott válaszképpen közleményt bocsátott ki a belügyminisztérium, amelyben leszögezi, hogy erőfeszítéseket tesz a rendőrök és börtönőrök munkakörülményeinek javítása és a megfelelő bérezés biztosítása érdekében. 

A belügyi tárca Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleménye leszögezi, hogy a minisztérium struktúráiban dolgozó közalkalmazottak béremelése fokozatosan történik meg 2022-ig. Ugyanakkor emlékeztet, hogy 2017 októberében már nőtt 10%-kal az alkalmazottai fizetése, 2018 januárjában 4-5 százalékkal nőttek a nettó bérek és szintén idén januártól 28.000 rendőr számára emelték meg a pótlékok összegét 5-10 százalékkal. 

A belügyi közlemény leszögezi ugyanakkor, hogy egy kezdő rendőr nettó fizetése 1.373 lejről 1.776 lejre nőtt két év alatt, ehhez hozzáadódik még a 990 lejes élelmiszerpótlék, a 250 lejes pótlék felszerelésre és más pótlékok. 

A nem vezetői funkcióban lévő rendőrtisztek havi nettó bére 1.909 és 6.777 lej között mozog, a vezető beosztásban lévő tisztek pedig 2.600 és 11.000 lej közötti összeget kapnak fizetésként havonta (utóbbi összeg a kvesztorokra érvényes). Minden esetben hozzáadódik még a fizetéshez a 990 lejes élelmiszerpótlék, a 250 lejes pótlék felszerelésre és más pótlékok. 

A közlemény arra is kitér, hogy idén 120 millió lejre vásárolnak új rendőrautókat és más, mentéshez használatos haszongépjárműveket, hetvenezer golyóálló mellényt szereznek be, és hétezer személyt alkalmaznak, közülük háromezer a rendőrség kötelékében fog dolgozni. A belügyi struktúrák becsült személyzethiánya egyébként 23 ezer főre tehető. 

Kapcsolódók

Kimaradt?