Közművesítés védett területeken: az RMDSZ képviselőházi frakciója nemet mond

Nem támogatja az RMDSZ képviselőházi frakciója azt a törvénytervezetet, amely engedélyezné a szigorúan védett területeken a közművesítést - tájékoztat hírlevelében az RMDSZ. A szenátus, több RMDSZ-es szenátor támogatásával, megszavazta korábban a közszolgáltatásokra vonatkozó törvénytervezetet. A zöldek és László Attila szenátor érveit itt olvashatja. 

„Az RMDSZ képviselőházi frakciója nem támogatja a közművesítést védett területeken jóváhagyó törvénytervezet jelenlegi formáját, amelyet a szenátus elfogadott, hiszen meglátásunk szerint nem egy valós társadalmi problémára keres megoldást a módosítás. Romániában számos törvény szabályozza azt, hogy milyen felmérésekre, hatástanulmányokra és jóváhagyásokra van szükség azokban az esetekben, amikor egy védett területen közművesítésre van szükség. Ez a törvénytervezet viszont megnyitja a kapukat ahhoz, hogy a szigorúan védett kis-felületű területeken is közművesíteni lehessen.  Az RMDSZ csak egy olyan formáját tudja támogatni a tervezetnek, amely a jelenleg hatályban lévő előírásokat nem írja felül" - olvasható a közleményben. 

Az RMDSZ képviselőházi frakciója támogatja a bürokrácia csökkentését, de "ez a törvénytervezet túllépi a bürokráciacsökkentés határait". "A szigorúan védett területeken történő beavatkozásokra érvényes eljárásokon nem szabad egyszerűsíteni, meg kell találni az alternatív megoldásokat, amelyek kevésbé károsak természeti kincseinkre, és ki kell használni azokat a lehetőségeket, amelyeket a nemzeti parkok és a natúr parkokon belül létező tamponzónák nyújtanak az infrastruktúra fejlesztésére” – mutatott rá Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, volt környezetvédelmi miniszter Bukarestben. 

A parlament alsóháza ezen a héten tárgyalja a szakbizottságokban az 51/2006-os közszolgáltatásokra vonatkozó törvény módosítását, amely lehetőséget teremtene arra, hogy végleg kivegyenek az erdészeti alapból szigorúan védett területeket. A tervezet szükségességét az indítványozók azért tartják fontosnak, mert meglátásuk szerint számos olyan terület van, ahol nem tudják kivitelezni a gáz-, villany-, víz-, csatorna-, úthálózat kiépítését, modernizálását a védett területeken, ellentétben azzal a valósággal, hogy a szigorúan védett övezetek távol esnek a településektől, ahol eddig sem volt emberi beavatkozás. Ezek a területek az ország összfelületének még 1 százalékát sem képezik. 

A természetvédelmi szervezetek szerint a törvénymódosítással lehetőséget akarnak teremteni arra, hogy szűz területekről, rezervátumokról fákat lehessen kivágni. A törvénytervezet szövegébe expliciten beleírták, hogy az erdészeti alapból ki lehet venni területeket közművesítés céljából. Beleértve azokat az erdőterületeket is, amelyek a szűz erdők minősítést kapták, ahol gyakorlatilag az elmúlt száz évben semmi emberi tevékenység nem zajlott.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője elmondta, hogy a szakbizottsági viták során a szövetség képviselői számos cikkely törlését kérik a tervezetből, amelyek veszélyeztetik a szigorúan védett területeket. Rámutatott arra, hogy a tervezet kapcsán az RMDSZ Zöld Platformjának véleményét is kikérték. „Az RMDSZ Zöld Platformjába tömörülő szakemberek is úgy vélik, hogy ez a tervezet ellentmond számos romániai törvénykezésnek és EU-s direktívának. Nem választhatjuk a könnyebb utat akkor, amikor a szigorúan védett területeink veszélyben vannak, felelősen kell eljárnunk a parlamenti vita során, és meggyőzni a többséget, hogy rossz útra terelik a törvénykezést ebben a témában” - olvasható a közleményben.

Kelemen Atilla Márton, az RMDSZ Zöld platformjának elnöke elmondta, nem tartja indokoltnak a tervezet szükségességét, hiszen eddig is csak azokban az esetekben lehetett beavatkozni, amikor a hatóságok ezt jóváhagyták. Az elnök kifejtette: a javaslatot mind a Román Tudományos Akadémia, mind a környezetvédelmi minisztérium negatívan véleményezte, eddigi információja alapján pedig egyetlen olyan esetet sem tartanak számon, amely a jól indokolt esetekben nem hagyta volna jóvá a közművesítést a védett területeken.

A tervezetről a végső döntést a képviselőház plénuma hozza meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?