Négy orvost csalogattak Csíkszeredába azzal, hogy lakást biztosítanak nekik

Négy újonnan épült orvoslakást adtak át hétfőn Csíkszeredában, a megyei sürgősségi kórház szomszédságában. Az eseménynek azért van nagy jelentősége, mert a 2010 óta épített, orvosoknak szánt, kedvezménnyel bérelhető lakásoknak is köszönhetően egyre vonzóbb célpont Hargita megye székhelye a fiatal orvosok számára.

A most átadott épületben két közel 52 négyzetméteres, valamint két majdnem 50 négyzetméteres lakrész kapott helyet. A megyei sürgősségi kórházat fenntartó Hargita Megye Tanácsa 600 ezer lejt különített el az épületre még 2016-ban. Minden lakásban található egy nappali és egy hálószoba, fürdőszoba, konyha, előszoba és kamra. A lakások bérleti díja havonta 86 lejbe kerül, és a szerződések három évig érvényesek, de meg lehet hosszabbítani őket.

A négy lakásra 16 orvos pályázott, a legnagyobb pontszámot elérő szakemberek nyertek. A döntésnél figyelembe vették többek között, hogy mennyire ritka szakmát képvisel a jelentkező, van-e családja, illetve, hogy más városból érkezik-e.

Dr. Konrád Judit ideiglenes kórházmenedzser a lakások átadásán kiemelte annak jelentőségét, hogy a 2010-ben elindult kezdeményezés révén már közel húsz lakás épült, aminek köszönhetően több fiatal szakorvos érkezett a kórházba.

„Abban az időben még sok orvos döntött úgy, hogy külföldön kezd dolgozni, akkor még attól tartottunk, hogy szakorvosok nélkül marad a kórház. De szerencsére az évek során ez a tendencia megfordult, és most már egyre többen gondolják azt, hogy érdemes itthon maradni. Az újonnan érkező, ritkább szakmákat művelő orvosaink emelték a kórház színvonalát” – jelentette ki az intézmény vezetője.

Barti Tihamér, a megyei tanács alelnöke azt mondta, hogy nem rég találkozott Bukarestben Sorina Pintea egészségügyi miniszterrel, akinek többek között beszélt a megyei tanács által épített orvoslakásokról is, ugyanakkor meghívta Hargita megyébe, hogy személyesen is tájékozódjon az egészségügy helyzetéről. Reményét fejezte ki, hogy a tárcavezető még idén eleget tesz a meghívásnak, és a látogatás hosszú távon a kórház eszköztárának fejlesztését is eredményezi.

Borboly Csaba megyeitanács-elnök kifejtette, hogy újabb lakások építésébe kezdenének, ám az általuk kiválasztott területek tulajdonjoga még nem tisztázott, továbbá hátráltató tényező az is, hogy Csíkszeredának jelenleg nincs érvényes általános rendezési terve. Hozzátette, a kórház közelében épült orvoslakások mellett a megyei önkormányzat több tömbházlakást is vásárolt már kifejezetten orvosok számára. Mint mondta, ezt is folytatnák.

Az új lakások kulcsait Dr. Stekbauer Kincső aneszteziológus-intenzív terapeuta, dr. Cseh Zsuzsanna újszülöttgyógyász, dr. Kertész Ibolya Zseni neurológus és dr. Fogarasi Zoltán belgyógyász vehette át. Ketten marosvásárhelyiek, egyikük székelyudvarhelyi, a másikuk kovásznai. Többen is elmondták, hogy az orvoslakások biztosításának nagy szerepe volt abban, hogy úgy döntöttek, családjukkal Csíkszeredába költöznek. Előtte ugyanis a külföldi munkavállaláson gondolkodtak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?