A tanárok bojkottjával kezdődött meg hétfőn a próbaérettségi

Négy megyében is folytatja a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) a végzősök próbavizsgáinak bojkottját - tájékoztat az Observator Tv. Hétfőn a román nyelv és irodalom vizsgával startolt a próbaérettségi.

Korábban a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége a próba-képességvizsgát bojkottálta. A tiltakozáshoz olyan megyékben is csatlakoztak a tanárok, mint Hargita, Kovászna, Arad. A próbaérettségi bojkottjához az Observator Tv információi szerint Mehedinţi, Vaslui, Argeş és Arad csatlakozott. 

A FSLI többek között a kilátásba helyezett iskola-összevonások, a leépítések és az állások befagyasztása miatt tiltakozik. Sérelmezik, hogy a kormány pótlékokat szüntetett meg, hogy a tavaly beharangozott 25 százalékos fizetésemelés a gyakorlatban mindössze néhány százalékos lett, sok esetben pedig egyenesen csökkenéssel járt. A szakszervezet kéri, hogy növeljék az úgynevezett fejpénz összegét. Amiatt is elégedetlen a szakszervezet, hogy a 2017/153-as kerettörvény értelmében – amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz – a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet. 

A hétfőn startoló próbaérettségin a tizenegyedikes és tizenkettedikes diákok egyszerre mérik fel tudásukat román nyelv és irodalomból. Kedden, március 20-án a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók anyanyelvi képességeit mérik fel. Március 21-én a diákok a szakosodásnak megfelelő kötelező tantárgyból próbaérettségiznak a diákok. Március 22-én a szakosodásnak megfelelő választott tantárgyból kell próbavizsgázniuk kizárólag a 12. osztályos diákoknak. A próbaérettségi eredményeit március 30-án teszi közzé a tanügyminisztérium. 

A vizsgák 9 órakor kezdődnek, amikor minden tanteremben kiosztják a feladatlapokat. A diákok 8 óra 30 percig léphetnek be a termekbe, és három óra áll rendelkezésükre a téma kidolgozására. 

A vizsgák tételsorait a tanügyminisztérium alárendeltségébe tartozó Országos Felmérő és Vizsgáztató Központ (CNEE) dolgozza ki a subiecte.edu.ro oldalon közzétett tételek alapján. A dolgozatok javítása egységes javítókulcs alapján történik. A dolgozatokra kapott jegyek ellen nem lehet fellebbezni, és nem kerülnek be a naplóba sem. 

A tanároknak az osztályokban is meg kell beszélniük az eredményeket. Ugyanakkor szülői értekezleteken is ismertetni kell ezeket, és javaslatokat kell benyújtaniuk, hogy miként lehetne jobb eredményeket elérni a nyári vizsgák során. 

Kapcsolódók

Kimaradt?