Antal Árpád a sepsiszentgyörgyi ünnepen: „Ugye milyen szépen lobognak ezek a zászlók?”

A sepsiszentgyörgyiek tapssal fogadták a város főterére érkező Lázár Jánost a március 15-i ünnepségen. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtök délben aláírta a Minority Safe Pack európai kisebbségvédelmi kezdeményezést, majd megkoszorúzta a felújított 1848-1849-es emlékművet. A Sepsiszentgyörgy főterén 16 órakor kezdődött ünnepségen Antal Árpád polgármester nyitotta meg a beszédek sorát. A magyarországi választási kampány hangulata belengte a szónoklatokat.

„Ugye milyen szépek ezek a zászlók, milyen szépen lobognak itt a szélben?” – kezdte ünnepi beszédét Antal Árpád, amire a főtéren összegyűlt több ezer ünneplő hosszan tartó tapssal válaszolt. Sepsiszentgyörgy polgármestere – az 5000 lejes büntetést érő, várost díszítő magyar zászlókra utalva – így folytatta: „vannak, akiket ez zavar, pedig ezek a zászlók százhetven évvel ezelőtt is itt lobogtak már, és a rendszerváltás óta mindig kitűzzük nemzeti szimbólumainkat március tizenötödikén. De a centenárium évében ezt a jogunkat is elvitatnák tőlünk”.

Antal Árpád leszögezte: a magyar közösség erős és összetartó akar maradni, hűséges nemzetéhez  és önmagához, és soha nem veszíti el a reményt, hogy álmai és céljai valóra válnak. „Tehát legyen világos mindenki számára, hogy mi nem félünk a hatóságok fenyegetésétől!” – üzente beszédében az RMDSZ-es elöljáró.

"Erdélyt lezüllesztették a Balkán szintjére"

A polgármester rámutatott, idén van száz éve annak, hogy Erdély, s vele együtt Székelyföld Románia része lett, és száz éve ez az ország mostohaként bánik a magyar közösséggel. Szerinte az elmúlt száz év során a román adminisztráció bebizonyította, hogy nem képes vezetni Erdélyt. Nem a Kárpáton túli régiók emelkedtek fel Erdély szintjére, hanem Erdélyt züllesztették le a Balkán szintjére – jelentette ki.

Antal Árpád szerint az erdélyi magyarok már megtapasztalták a „betelepítési kvóták” eredményét. Megjegyezte: a betelepítési kvótákat nem Brüsszelben, hanem Bukarestben találták ki, a Ceausescu-rezsim alatt azzal a céllal telepítettek be tömegeket Erdélybe, hogy megváltoztassák az etnikai arányokat. Sepsiszentgyörgy polgármestere kitartást és sikert kívánt Orbán Viktornak, hogy ami az erdélyi magyarokkal történt Erdélyben a betelepítési kvóták eredményeképpen, az soha ne történhessen meg Magyarországon. „Bízzunk magunkban és ne féljünk! A félelemre nem lehet jövőt építeni! Jövőt csak igenekre, csak bizakodásra, csak bátorságra lehet építeni!”, zárta beszédét Antal Árpád.

„Nekünk a haza minden előtt”

Lázár János ünnepi beszédében Johann Gottfried Herder német filozófust idézte, aki a 19. század elején azt jósolta, hogy a magyarok eltűnnek az őket körülvevő szláv, oláh és német tengerben. „Ennek ellenére ma itt vagyunk, túl Herderen, Habsburgokon, kommunista diktátorokon, külső és belső árulásokon és túl 5000 lejes prefektusi bírságokon is” – mondta a magyarországi miniszter.

A Fidesz politikusa kifejtette: a magyarországi liberálisok és balosok számára az erdélyi vagy kárpátaljai magyarok zavaróan közel vannak, egy-egy államhatárral odébb, ráadásul az elmúlt években még közelebb hozta őket a magyar útlevelük, sőt a szavazati joguk. Ezzel ellentétben a Fidesz-kormány képviselői kevésbé vigyáznak a szájukra, de annál jobban a testvéreikre, a magyar közösség tagjaira.

„Mi azt mondjuk, előrébb való a székelyföldi autonómia ügye, mint az idegen vallású és idegen szokású gazdasági bevándorlók anyagi támogatása” – mondta Lázár János, aki szerint a budapesti ellenzéki pártoknak és a civil szervezeteknek is előbb kellene aggódniuk a kárpátaljai magyarok felrobbantott székháza miatt, a marosvásárhelyi orvosi egyetem miatt, a római-katolikus iskola miatt, a Székely Mikó kollégium miatt, a hatósági zaklatások miatt, a bírságok, házkutatások és nyelvtörvények miatt, és csak utána  a magyar határőröket kővel dobáló migránsok megbüntetése miatt. „Nekünk a haza minden előtt” – összegzett sepsiszentgyörgyi beszédében Lázár János.

A sepsiszentgyörgyi ünnepséget a magyar és székely himnusz eléneklése zárta.   

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?