Összefoglaltuk: ilyen károkat okozott az árvíz Hargita megyében

A keddi áradásokat követően szerda reggelre többnyire csak elszigetelt esetekben, egy-egy elöntött gazdasághoz és háztartáshoz riasztották a hivatásos és az önkéntes tűzoltókat Hargita megyében. Az Olton továbbra is narancssárga, míg a két Homoród, a Kis-Küküllő és a Maros mentén sárga jelzésű árvízkészültség van érvényben – tájékoztatta a Maszolt Adrian Pănescu, a Prefektusi Hivatal szóvivője.

A megnövekedett vízmennyiség következtében a legtöbb településen a folyók és patakok kiléptek a medrükből. Az árvíz Gyergyószéken okozott elsőként anyagi károkat, Gyergyószentmiklóson kedden délután egy udvart, míg szerdára virradó éjszaka öt gazdasági épületet és öt pincét árasztott el.Gyergyószárhegyen körülbelül 50 háztartás került víz alá, illetve két személyt ki kellett menekíteni az autójukból, mivel az egyik elöntött községi úton nem tudtak továbbhaladni. Szerdán szünetel a tanítás a szárhegyi iskolában, mivel az intézmény épületeinek udvarán megállt a víz, nem lehet bejutni az iskolába. Majdnem 400 tanuló kapott „vakációt” szerdán.

Az utakat sem kímélte az áradás, a Kis-Homoród Lókodnál öntött el egy hidat, azonban a közlekedés akadálymentesen zajlik. Nem ennyire jó a helyzet a Nagy-Küküllő mentén: Hargita és Maros megye határán, Újszékely és Héjjasfalva között a 13C jelzésű országúton szerda délelőtt lezárták a forgalmat, mert a folyó elárasztotta az ott található hidat.  

Egy-egy udvart árasztott el a víz Csíkcsicsóban, Tusnádon és Máréfalván, kettőt Csíkszeredában, 15-öt Kilyénfalván, 40-et Gyergyóújfaluban. Pincék kerültek víz alá Lövétén, Homoródszentmártonban, Tusnádon, Csíkszeredában és Csíkcsomortánban. A prefektusi szóvivőtől megtudtuk azt is, hogy az elárasztott gazdasági területek mennyiségéről és méretéről a későbbiekben közölnek adatokat, most minden erővel azon dolgoznak, hogy a bajba jutott embereken segítsenek.

Az első- és másodfokú árvízkészültség egyelőre szerda délig van érvényben, azonban nagy valószínűséggel meghosszabbítják azt. A szóvivő hozzátette, hogy az ár lassan levonul Hargita megyéből, és a szomszédos megyékben okozhat nagyobb károkat.

Kapcsolódók

Kimaradt?