FRISSÍTVE: Iskolákat kellett bezárni Hargita megyében az árvíz miatt, máshol is nagy a kár

FRISSÍTVE: Az intenzív esőzés és a hóolvadás miatt kedden több patak kilépett a medréből Hargita és Kovászna megyében. Szerdán szünetel az oktatás Gyergyószárhegyen az áradás miatt.  A Kis-Homoród és a Nagy-Homoród vízgyűjtő medencéjére harmadfokú árvízkészültséget rendeltek el. Cikkünk folyamatosan frissül.

Az intenzív esőzés és a hóolvadás miatt kedden este Barót térségében a Kormos pataka haladta meg a veszélyességi szintet, az áradás elöntött néhány mezőgazdasági területet, tájékoztatott Ioan Ilaș. A Kovászna megyei Vízgazdálkodási Hivatal vezetője szerint az Olt folyó a Vargyas pataka és a Tatrang folyó is jelentősen megemelkedett, Bácstelek és Márkosrét térségében történt áradás.

Az esti órákban emberekkel és gépekkel léptek közbe mindenhol, ahol szükség volt rá. Marius Tolvaj, a Kovászna megyei Készenléti Felügyelőség szóvivője arról tájékoztatott, hogy kedden este fél nyolckor több autóval és készenléti egységekkel vonultak Bácstelekre és a bodzavidéki Bredétre Az árkosi önkéntes tűzoltók pedig két elárasztott magánház pincéjéből szivattyúzták a vizet.

A készenléti felügyelőségnek több sepsiszentgyörgyi pincéből is ki kellett szivattyúznia a vizet, Szitabodzán pedig 31 juhot kellett kimenekíteni a karámból az áradás elől. Kovászna megyében narancssárga jelzésű árvízriasztás van érvényben. A figyelmeztetés szerda reggel 10 óráig érvényes.

Hargita megyében közel száz háztartás került víz alá. A Homoródok mentén vörös fokozatú árvízkészültség lépett érvénybe, és kiléptek a patakok a medrükből Gyergyószéken is

FRISSÍTÉS: Bezártak a szárhegyi iskolák

Felfüggesztették az oktatást a Hargita megyei Gyergyószárhegy négy iskolájában, miután a tanintézetek udvarát elöntötte a víz kedd este. A megye több más településén is áradásokat okoztak az esőzések és a hóolvadás.

Danguly Ervin szárhegyi polgármester szerint a helyi készenléti bizottság döntését a megyei tanfelügyelőség is jóváhagyta, így a négy intézmény 390 tanulójának nem kell iskolába mennie szerdán.  Petru Gârbea főtanfelügyelő az Agerpresnek elmondtat, ha a körülmények úgy kívánják, csütörtökön sem lesz tanítás, erről azonban később döntenek, az árvízhelyzet alakulása függvényében.

A szárhegyi önkormányzat ideiglenes mérlege szerint 400 háztáji gazdaságot öntött el az ár, udvarok, pincék kerültek víz alá. A prefektusi hivatal arról tájékoztatott, hogy a megye más településein is hasonló problémákat okozott a hóolvadás és az eső.

 Az úttesten összegyűlt víz miatt lezárták kedd reggel a 10-es országutat Siriu és Szitabodza között - tájékoztat a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.  A forgalmat az 1A jelzésű országút irányába terelték, a Siriu-Cislău - DJ102 Cislău-Vălenii de Munte - DN1A Vălenii de Munte - Brassó útvonalon. (Agerpres)

Bögözben is bajok vannak

A Hargita megyei Bögöz községben is rég nem látott méretűre duzzadtak a patakok. A nagy mennyiségű csapadék következtében a falut átszelő, az erdőről fakadó és kiöntött patak pár házat teljesen elzárt. Egyik oldalon a Nagy-Küküllő áradásától tartottak az ott lakók, míg a házak előtt a patak bekebelezte az utcát.

Bögözben több kertbe is betört a víz a Nagy-Küküllő oldalán. Agyagfalván is a Patak utca a patakkal a közepén a teljes útszakaszt mederré változtatta. Décsfalván az erdőről bezúduló víz mosta a hordalékot a főútra, de komoly károkat eddig nem okozott a víz. A Bögözi Önkéntes Tűzoltók készenlétben vannak, és ha szükséges valahol, akkor beavatkoznak, szivattyúznak, segítenek – számolt be a polgármesteri hivatal.

Maros megyében is nagy károkat okozott az árvíz

Több háztáji gazdaságot és mezőgazdasági területet elöntött az ár a Maros megyei Görgényszentimrén, miután kilépett medréből az Orsova. 

Az első jelentések szerint Görgényszentimrén 20 gazdaságot, öt lakás pincéjét, egy nyári konyhát, 40 pallót és tízhektárnyi mezőgazdasági területet öntött el a víz.  Víz alá került a 153C jelzésű megyei út hozzávetőlegesen 700 méteres szakasza is - tájékoztattak a hatóságok, hozzátéve azonban, hogy az Orsova vízszintje elkezdett csökkenni. 

Gondok adódhatnak viszont a megye más településein, a Nagy-Küküllő ugyanis Segesvár és Héjjasfalva térségében meghaladta a készültségi szintet, akárcsak a Maros Gödemesterháza és Marosfelfalu környékén - nyilatkozta szerda reggel a megyei készenléti felügyelőség sajtószóvivője, Cristian Virag. 

A forgalmat lezárták szerda reggel a 13C jelzésű országút Héjjasfalva és a Hargita megyei Rugonfalva közötti szakaszán - tájékoztatott a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR). 

A víz 15 megyében okozott kárt

Tizenöt megye összesen 71 településén okoztak károkat az áradások - közölte szerda reggel a belügyminisztérium. 

Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Argeş, Buzău, Călăraşi, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Ilfov, Prahova, Olt, Teleorman, Vaslui megyében és Bukarestben összesen 53 lakóházat, 85 melléképületet, 639 kutat, öt hidat, 34 pincét, egy országutat, valamint öt megyei utat öntött el a víz - derül ki a tárca közleményéből. 

A Brassó megyei Homoródon hat személyt megelőző intézkedésként evakuáltak otthonukból, amint azonban elmúlt a veszély, visszatérhettek házukba.  Jelenleg 3.000 katonai tűzoltó van terepen hozzávetőlegesen 2.000 technikai eszközzel - közölte a belügy. 

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerda reggel harmadfokú árvízkészültséget rendelt el a Bodza folyóra. A vörös riasztás 12 óráig van érvényben, és Brassó, Kovászna, valamint Buzău megyét érinti. 

Felfüggesztett oktatás Brassó megyében

Az elmúlt órák heves esőzései miatt felfüggesztették az oktatást négy Brassó megyei iskolában - közölte Ion Negrilă megyei főtanfelügyelő. Az oktatási minisztériumnak is elküldött átirat értelmében szerdán szünetel az oktatás a homoródi, a királyhalmi, a kutastelepi, valamint a paltini iskolában. 

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?