Általános sztrájkkal fenyegetőzik a Sanitas szakszervezet

Általános sztrájkot helyeztek kilátásba az egészségügyi alkalmazottak. A Sanitas szakszervezet hétfői döntése értelmében márciusban négy nap sztrájkőrséget állnak a munkaügyi, az egészségügyi, illetve a pénzügyminisztérium épülete előtt, áprilisban pedig nagygyűlést tartanak a fővárosban. Ezt követheti a munkabeszüntetés.

A Sanitas elnöke, Viorel Huşanu elmondta, a szakszervezet országos tanácsának hétfői döntése értelmében március 20-án, 22-én, 27-én és 29-én fognak sztrájkőrséget állni a munkaügyi, az egészségügyi és a pénzügyminisztérium épülete előtt. Áprilisra tiltakozó nagygyűlést terveznek, amelyen a becslések szerint több mint 20 000 egészségügyi alkalmazott vesz majd részt.

"Holnaptól ugyanakkor elkezdjük gyűjteni az aláírásokat az általános sztrájk kirobbantása érdekében, és amint meglesz a kellő számú aláírás, kijelöljük a dátumot is" - tette hozzá Huşanu.

Az érdekvédelmi szervezet országos tanácsa három követelést fogalmazott meg: kéri, hogy az egészségügyi alkalmazottakra ne vonatkozzon az egységes bértörvény azon cikkelye, amelynek értelmében a pótlékok nem haladhatják meg az alapbér 30 százalékát, követelik továbbá a jogszabály pótlékokról szóló 10-es mellékletének teljes törlését, illetve azt, hogy minden egészségügyi alkalmazott részesüljön a béremelésből, nem csak az orvosok és az asszisztensek.

A Sanitas március 7-én nyílt levélben fordult a parlamenthez, figyelmeztetve a törvényhozás tagjait, hogy a százezer tagot tömörítő szakszervezet kéréseinek figyelmen kívül hagyása általános tiltakozáshoz vezethet. Az érdekvédelem akkor is azt kérte, hogy vegyék figyelembe javaslatait, és ezek alapján módosítsák a 2017/91-es sürgősségi kormányrendeletet, amely kiegészíti a 2017/153-as egységes bértörvényt.

Képmutatással vádol a miniszter

Nem csökken az egészségügyben dolgozók bére, nincs tehát ok arra, hogy általános sztrájkba lépjenek - reagált Sorina Pintea egészségügyi miniszter a Sanitas állásfoglalására.

"Ahogyan azt láthatták, azok a bérek nem alacsonyak. Amíg nem csökkennek a fizetések, nem indokolt az általános sztrájk. Képmutatás lenne a Sanitas részéről, ha általános sztrájkot robbantana ki. De azt hiszem, tudunk tárgyalni, minden problémára lehet megoldást találni" - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy kedden újabb egyeztetésre ülnek össze a Sanitas képviselőivel.

A tárcavezető hangsúlyozta, az egészségügyben dolgozók nettó jövedelme nő, az adminisztratív személyzet esetében pedig a 2018 januárjában alkalmazott pótlékrendszer marad érvényben.

Kapcsolódók

Kimaradt?