A sepsiszentgyörgyiek Lázár János miniszterrel ünnepelnek március 15-én

Sepsiszentgyörgyön már szombaton elkezdődött az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett ünnepség sorozat. Március 15-ig naponta szerveznek valamilyen eseményt a nemzeti ünnephez kapcsolódóan. A központi ünnepség csütörtökön délután 4 órától kezdődik a város főterén, ahol a díszmeghívott Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz. 

A sepsiszentgyörgyi Gáll Lajos Futókör szombaton 17. alkalommal szervezte meg a hagyományos 1848–49-es emlékfutást, amelynek keretében a résztvevők váltófutásban teljesítették az 50 kilométeres távot a Magyarhermány–Kisbacon–Nagybacon–Bibarcfalva–Barót–Köpec–Miklósvár–Nagyajta–Bölön–Hidvég és Sepsiszentgyörgy között, és minden érintett településen megkoszorúzták az 1848-as emlékművet.

Sepsiszentgyörgyön ma (hétfőn) kokárdakészítő műhelyt szerveznek, szerdán 16 órától a Bod Péter Megyei Könyvtárban „Húszforintos katonától Gábor Áronig” címmel Schenk-figurák azaz ólomkatonák kiállítására kerül sor. Ugyancsak szerdán a sepsiszentgyörgyi temetőkertekben megkoszorúzzák a honvédsírokat és felavatják a felújított 1848-1849-es honvéd emlékművet, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók termében pedig ünnepi műsor lesz.

Március 15-én, csütörtökön délelőtt megkoszorúzzák a sepsiszentgyörgyi emlékműveket, majd 14.30-tól a város keleti és nyugati részéből egyszerre indul az ünnepi felvonulás. A központi ünnepség, Sepsiszentgyörgy főterén a cserkészek és a hagyományőrző huszárok bevonulásával 16 órakor kezdődik.

Ünnepi beszédet mondanak Antal Árpád polgármester, Lázár János miniszter, Adorjáni Dezső Zoltán püspök, és az Erdélyi Magyar Ifjak szónokversenyének győztese. Az ünnepi műsort a Plugor Sándor Művészeti Líceum, a Mikes Kelemen Elméleti Líceum diákjai, a rétyi Kováts András Ifjúsági Fúvószenekar és a városi egyesített kórusok, valamint az Eufónia kamarakórus éneke és szavalatai színesítik. Este 7 órától a színházban a Georgius és a Csíki kamarazenekarok közös ünnepi hangversenyére kerül sor.

Kapcsolódók

Kimaradt?