Erdélyi kampánykörúton van Vona Gábor Jobbik-elnök

Vona Gábor szerint az április 8-i magyarországi országgyűlési választásnak az az igazi tétje, hogy Magyarország kivándorló ország lesz-e – írja az MTI.

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje egy kolozsvári sajtótájékoztatón szombaton arról beszélt, nem tartja igaznak Orbán Viktor kormányfő megállapítását, amely szerint a választás tétje, hogy Magyarország bevándorló ország lesz-e. Rámutatott: az igazi tét éppen az, hogy Magyarország kivándorló ország lesz-e vagy nem.

„Ha a mostani kormány marad, az valószínűsíthető, hogy újabb százezrek fogják elhagyni Magyarországot. Ma Magyarországon a Jobbik a remény arra, hogy ez ne következzen be” – jelentette ki. Leszögezte ugyanakkor, hogy a Jobbik kormányra kerülve meg fogja védeni az országot a bevándorlóktól, a kerítés mellé határőröket telepít, és elutasítja a bevándorlási kvótákat.

Vona Gábor hangsúlyozta: ha pártja kormányra kerül, az Orbán-kormány minden pozitív nemzetpolitikai intézkedését meg fogja őrizni. Mindig támogatta és ezután is támogatni fogja a kettős állampolgárok szavazati jogát, támogatni fogja a határon túli magyarok oktatási, kulturális, gazdasági, egyházi szervezeteit és intézményeit. Át fogják azonban alakítani a budapesti kormány és a határon túli szervezetek viszonyát. Úgy vélte: az Orbán-kormány függőségi helyzetbe taszította az erdélyi magyar szervezeteket, és uralkodik fölöttük. A Jobbik ezzel szemben partnerséget ajánl, és átláthatóbbá tenné a határon túli támogatások rendszerét.

Támogatja az autonómiát

Vona Gábor elmondta, a miniszterelnök-jelöltként tett 18 vállalásának egyike a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseinek a támogatása. Kijelentette: a bukaresti kormánnyal is meg fogják értetni, hogy az autonómia nem az ellenségeskedés, hanem éppen a megbékélés eszköze.

A jelen lévő román és magyar újságírók kérdéseire válaszolva a Jobbik elnöke kijelentette: nincsen olyan erdélyi magyar szervezet, amelyiket a Jobbik támogatni akarna a többi rovására. Hozzátette: érzelmileg leginkább az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) tud azonosulni a Jobbik. A politikus valószínűnek tartja, hogy az áprilisi választáson a jelenlegi kormánypártok fogják a legtöbb erdélyi magyar szavazatát megszerezni, de – tette hozzá – „nekünk nem azért fontosak az erdélyi magyarok, mert a szavazóink, hanem azért, mert a testvéreink”.

Az MTI kérdésére kijelentette: bizakodó a román-magyar kapcsolatok rendezése terén. Megjegyezte: számtalan olyan kérdés van Európában, amelyet közösen kell megoldani.

Vona Gábor a magyarországi választásokat megelőzően erdélyi körúton vesz rész szombaton.  Marosvásárhelyen 14.30-tól utcafórumot tart a Színház téren, míg Székelyudvarhelyen 18 órától találkozik a helyiekkel a Művelődési Házban.

Címlapi illusztrációnk forrása az mno.hu, fotó: Béli Balázs.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?