Több székelyföldi iskola is jelezte, bojkottálja a hétfőn kezdődő próba-kisérettségit

Az állások befagyasztása és a fizetéscsökkenések miatt döntött úgy a Tanügyi Szabad Szakszervezet, hogy bojkottálni fogja a hétfőn kezdődő próba-kisérettségit, majd a próba-érettségit. A kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum szakszervezeti vezetője, Iszlai Enikő kiemelte, aláássa a pedagógusszakma értékét a szaktárca azzal, hogy elvárja, ingyen és bérmentve dolgozzon egy tanár hétvégén is.

Hargita megyében 44 iskola tanárai jelezték, hogy hétfőn nem vesznek részt a próba képességvizsgán – tudtuk meg Görbe Péter főtanfelügyelőtől. A Tanügyi Szabad Szakszervezet székelyudvarhelyi fiókja az egyetlen olyan tömörülés, amely bojkottálja a hétfőn kezdődő próbavizsgát. A 44 iskola zöme Udvarhelyszéken, valamint Székelykeresztúron és környékén található, de ezen szakszervezethez tartozik még néhány csíkszéki és gyergyószéki iskola is.

Hargita megyében egyébként 99 iskolában kellene hétfőn elkezdődnie a próba képességfelmérő-vizsgának, tehát a tanintézmények valamivel kevesebb mint a fele bojkottálja azt. 

Fizetésemelés, ami a gyakorlatban fizetéscsökkenés

Kolozs megyében egyelőre még nem tudni, hány iskola csatlakozott a bojkotthoz. A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes, Török Zoltán elmondta, folyamatosan érkeznek az intézményhez az értesítések, hogy mely iskolák választják a tiltakozásnak ezt a formáját. Annyit biztosan tudni, hogy a Brassai Sámuel Elméleti Líceum és a Báthory István Elméleti Líceum szakszervezeti képviselői jelezték, az érdekvédelmisek nem vesznek részt a próbákon.

„A bojkott egy nem fizetett munkát tagad meg. Ez egy plusz munka. Azon kívül, hogy tükröt állít a diákok elé, nem hiszem, hogy túlságosan fair, hogy elvárják, ingyen és bérmentve elvégezzük. Addig, amíg a más munkakörökben alkalmazott személyek a hétvégi munkáért kétszeres juttatás kapnak, a tanártól elvárják, hogy lelkiismeretből dolgozzanak, vizsgáztassanak. Így alakult ki az a helyzet, hogy már évek óta tulajdonképpen mindent csinál a tanár, ennek ellenére mindenütt az hangzik el, hogy mi nem csinálunk semmit, napi 4 órát kell megtartanunk, és ennyiből áll a munkánk” – mondta a kolozsvári Brassai Sámuel Elméleti Líceum szakszervezeti vezetője, Iszlai Enikő.

Emlékeztetett, a szakszervezet többször is próbálta különféle eszközökkel kifejezni elégedetlenségét, „ez többnyire azzal végződött, hogy megsajnáltuk a diákokat”. „Így történt meg, hogy idén olyan helyzetbe kerültünk: a beígért fizetésemelés fizetéscsökkenés lett. Van olyan kollégánk, akinek 140 lejjel kevesebb az amúgy is kicsi fizetése, mert van néhány órája, amelyet órabérrel fizetnek” – mondta a pedagógus. A bérek körül kialakult anomáliákról bővebben itt olvashat. A kormány megoldásáról pedig itt. 

Iszlai Enikő elmondta, nagy gondot jelent az is, hogy a szaktárca befagyasztotta az állásokat, így ha például egy titkárnő vagy egy takarítónő nyugdíjba vonul, az iskolaigazgató feladata leosztani a munkát a meglévő személyek között. A szakszervezetis hozzátette, hiába ígért a munkaügyi minisztérium márciustól 20 százalékos fizetésemelést, a tavaly bejelentett 25 százalékos emelés a gyakorlatban vagy csökkenéssel, vagy szerencsés esetben 2-4 százalékosra sikeredett. „A márciusi fizetésemelésben sem hiszünk, mert a többi sem jött össze, különben is a kisegítő személyzetnek és a tanfelügyelőségek alkalmazottainak nem jár a 20 százalékos fizetésemelés” – mondta.

Török Zoltán főtanfelügyelő-helyettes elmondta, a hét végén próbálják pótolni azokat a személyeket, akik csatlakoztak a bojkotthoz, mert szeretnék, ha a próba-kisérettségi zavartalanul lezajlana. Iszlai Enikő hangsúlyozta, a bojkott „figyelmeztetés akar lenni azoknak a felelős személyeknek, akik hagyták, hogy idáig jussunk”.

Arad megyében a próbavizsgákra készülnek

A tanintézmények fel vannak készülve a képességfelmérő próbavizsgák megszervezésére, jelen állás szerint hétfőn reggel kilenckor minden nyolcadikos osztályban megkezdik a dolgozatírást – jelentette ki Pellegrini Miklós Arad megyei főtanfelügyelő-helyettes megkeresésünkre.  A főtanfelügyelő-helyettesnek arról sincs tudomása, hogy az érdekvédelmi megbízottak „fellázították” volna a tanárok a próbavizsgák ellen; szerinte, ha ilyensmiről lett volna szó, „azzal már tele lenne a sajtó”.

Ioan Ţenţ, a Bihar Megyei Tanügyi Szabad Szakszervezet elnöke elmondta, egyes iskolák a megyében jelezték, hogy csatlakoznak a bojkotthoz, a teljes listát csak hétfőn teszik közzé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?