Tovább nőtt a kanyaró halálos áldozatainak számra


-A A+Újabb két gyermek halt meg kanyaróban Romániában, így ezzel negyvenre emelkedett az országban a ragályos betegség halálos áldozatainak száma – derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) honlapján pénteken közölt friss összesítésből.

Mindkét áldozat Bákó megyei: egyikük 8, a másik 10 hónapos volt, előbbi kora miatt sem kaphatta még meg a kanyaró elleni első védőoltást.

Ezzel immár 11 ezer fölé emelkedett az igazolt kanyarós megbetegedések száma a betegség két évvel ezelőtti újbóli megjelenése óta. A héten jelentett 123 újabb kanyarós eset közül 43 Prahova, 28 pedig Bákó megyei.

Miután a betegség terjedése tavaly ősszel alábbhagyott és a heti megbetegedések száma 50 alá esett, idén ez már az INSP második olyan heti összesítése (a január 12-ei után), amelyben száznál több fertőzésről és újabb halálos áldozatról közölnek adatokat.

A kormány javított az eddig akadozó vakcinaellátáson, és még tavaly a parlament elé terjesztett egy törvénytervezetet, amely különböző megszorításokkal és folyamatos tanácsadással akarja rávenni az esetleg ellenkező szülőket arra, hogy ne tagadják meg a hét legfontosabb oltás beadását gyermekeiknek.

A szenátus tavaly októberben csaknem egyhangúlag megszavazta az oltástörvény tervezetét, de a képviselőházban még mindig nem került napirendre. Sorina Pintea egészségügyi miniszter szerint mintegy húszezer szülő tagadja meg havonta gyermeke beoltását.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X