Asztalos: gyűlöletbeszéddel és szegénységgel diszkriminálják leggyakrabban a romákat

A gyűlöletbeszéddel és a szegénységgel - főként a lakhelyhez való hozzá nem féréssel - diszkriminálják leggyakrabban a roma lakosságot Romániában – nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke, Asztalos Csaba.

A testület elnöke az Európa Tanács nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezmény tanácsadó bizottságának szerdán közzétett jelentése kapcsán nyilatkozott az ügyben. A bizottság szerint országunknak fokoznia kell a romákkal szembeni megkülönböztetés leküzdésére irányuló, valamint a nemzeti kisebbségek jogai védelmének javítását célzó erőfeszítéseit.

Asztalos szerint gondot jelent a gyűlöletbeszéd, a romák elleni rasszizmus, a minőségi oktatáshoz és a lakhelyhez való hozzáférés hiánya a romák körében, de problémát okoz a szegénység és a munkához való hozzáférésük hiánya is.

Az Európa Tanács illetékes bizottsága elismerte a Románia által a kisebbségek kultúrájának népszerűsítése érdekében tett erőfeszítéseket, azonban a jelentésben több olyan problémát azonosítottak, amelyek kapcsán azonnali beavatkozás szükséges. "Meglehetősen sok bírságot róttunk ki tevékenységünk során. Különböző felkészítőket szervezünk ügyészek és bírák, rendőrök, pedagógusok számára, de orvosoknak is, civil szervezetek segítségével. Természetesen ezeknek folytatódniuk kell" - nyilatkozta Asztalos Csaba.

A bizottság jelentése szerint Romániában nem koherens és nem egységes a kisebbségi jogok védelmére vonatkozó törvénykezés, a Diszkriminációellenes Tanács elnöke viszont azt nyilatkozta, hogy "Romániának koherens és szilárd törvényi kerete van" erre vonatkozóan.

"Véleményem szerint jelenleg Romániának nincs gondja a diszkrimináció leküzdését szolgáló törvényi kerettel. Igaz ugyan, hogy lehet kisebb javításokat eszközölni benne, de ami a joggyakorlatot illeti, nagyon világos, hogy nincs probléma. Van egy jogi keretünk. Bárki, akit diszkrimináció ér Romániában, élhet a törvényadta eszközökkel, hogy megvédhesse magát" - mutatott rá Asztalos. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?