FRISSÍTVE: Bocsánatot kért a miniszterelnök az autistáktól, amiért megsértette őket

FRISSÍTVE: Nyilvánosan bocsánatot kért pénteken Viorica Dăncilă az érintettektől amiatt, hogy egy csütörtök esti televíziós műsorban "autistáknak" nevezte azokat, akik "félretájékoztatják az Európai Uniót". FRISSÍTÉS: A diszkriminációellenes tanács beidézte a miniszterelnököt és Mihai Gâdea műsorvezetőt.

A kormány pénteken közleményt juttatott el az Agerpres hírügynökséghez, amelyben támogatásáról és megértéséről biztosítja a fogyatékkal élőket. "Kötelességünk megértést és emberséget tanúsítani irántuk, tiszteletben tartanunk jogaikat, védelmeznünk méltóságukat" - teszi hozzá a kormányfő a közleményben. 

Viorica Dăncilă ugyanakkor ígéretet tett az idézett dokumentumban, hogy miniszterelnökként minden törvényes eszközzel igyekezni fog a lehető legrövidebb időn belül megoldani azokat a gondokat, amelyekkel a fogyatékkal élők szembesülnek. 

Van, mit behoznia a kormányfőnek, ugyanis a korábbi PSD-ALDE kormányok rendelkezései megnyomorították a hátrányos helyzetűeket. Tavaly például két esetben vonták meg a kormányfinanszírozást a társadalmilag kiszorított személyek ellátásával foglalkozó civilektől. Majd megvonták a lehetőséget a cégektől, vállalkozásoktól, hogy hátrányos helyzetűeket foglalkoztató civil szervezetektől, illetve védett műhelyektől termékeket, szolgáltatásokat vásárolhassanak. A vállalkozások és intézmények a fogyatékkal élők foglalkoztatása helyett kirótt illetéket be kell hogy fizessék az államnak. 

Megszólaltak a szülők

Az autista személyekre nézve sértő, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök politikai diskurzusban, negatív értelemben használta az autista kifejezést - olvasható abban a nyílt levélben, amelyet az Autista Gyerekek Szüleinek Egyesülete küldött pénteken a kormányfőnek. Az egyesület felidézi, hogy a miniszterelnök csütörtök esti, televízióban közvetített interjújában elhangzott a következő mondat: "Azt hiszem, ezek az emberek autisták, nem látnak és nem hallanak". 

A nyílt levél aláírói leszögezik, hogy a miniszterelnök kijelentésével megsértette és még inkább megbélyegezte az autista személyeket, családjukkal együtt, az autista szót negatív, pejoratív értelemben használta, politikai eszmecserében, "olyan kontextusban, amelynek semmi köze a romániai autista személyek helyzetéhez, igényeihez és problémáikhoz".  Az idézett dokumentum szerint a kormányfő kijelentése jól tükrözi a közjogi méltóságok empátiaszintjét ezen állampolgárok szükségleteivel kapcsolatban.

Az egyesület levele arra is kitér, hogy Romániában minden századik személy az autizmus valamely válfajával él, tehát közel 200.000 'autista' van Romániában, akik - családjaikkal együtt - tiszteletet várnak el a román állam képviselői részéről. A világon mintegy 67 millió személy érintett ebben a betegségben, teszi hozzá a dokumentum, amely bocsánatkérésre szólítja fel a miniszterelnököt.

A diszkriminációellenes tanács beidézte a miniszterelnököt és a műsorvezetőt

Hivatalból vizsgálatot indított az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) Viorica Dăncilă miniszterelnök autistákkal kapcsolatos televíziós kijelentése ügyében – jelentette be a testület elnöke. Asztalos Csaba elmondta, a miniszterelnököt és az Antena 3 műsorvezetőjét, Mihai Gâdeát is beidézték, akinek a műsorában elhangzott Dăncilă kijelentése.

„Még nem tett senki feljelentést a CNCD-nél, és mi hivatalból vizsgálatot indítottunk. (...) Kedden meghallgatjuk a miniszterelnököt, majd utána döntünk” –  mondta pénteken Asztalos. A testület elnöke elmondta, a döntés során figyelembe veszik, ha az érintett személy bocsánatot kér a kijelentése miatt, ahogyan az Mihai Tudose volt miniszterelnök székely zászlóval kapcsolatos kijelentése esetében is történt.

Kapcsolódók

Kimaradt?