Mégsem maradnak fűtés nélkül az iskolák Aradon

Nem maradnak távfűtés nélkül Aradon a fogyasztók, mivel sikerült megegyezni a városháza és a hőerőmű (CET) vezetőinek a gázszolgáltató vállalattal a fizetés átütemezéséről.

A háromoldalú tárgyalásra Bukarestben, az energetikai minisztérium és a Romgaz vállalat illetékeseinek közvetítésével került sor kedden. A találkozó tétje az volt, hogy a gáztüzelésre átállt aradi hőerőműnél ne zárják el a csapokat február 13-tól kezdődően.

A múlt héten ugyanis a szolgáltató C-Gaz Energie vállalat felszólította a CET vezetőségét – és a főrészvényes polgármesteri hivatalt –, hogy 8,5 millió lejt fizessenek ki előre egyfajta letétként, ellenkező esetben leállítja a gázszolgáltatását. Hozzátartozik ehhez, hogy a CETnél „normálissá” vált a beszállítóknak való tartozás és adóssághalmozás, vélhetően ezért kért garanciát a szállító.

A bejelentés riadalmat keltett Aradon, mind a prefektúrán, mind a városházán válságstábot hívtak össze, s míg a kormány helyi megbízottja az elöljáróságra hárította a felelősséget – mondván, hogy az önkormányzatnak fizetnie kell –, Gheorghe Falcă liberális párti polgármester a szociáldemokrata kormányt okolta, mert szerinte a központi költségvetésből elenyésző összeggel szubvencionálják az – amúgy veszteséges – aradi távhőelőállítást.

Az eddigi eredmény az, hogy egyelőre marad a távfűtés. Becslések szerint már csak mintegy 30 ezer háztartás kapja a CET-től a hőenergiát, a lakások többsége saját hőközponttal vagy alternatív hőenergia-forrással rendelkezik már, de a közintézményeket – különösképpen az iskolákat, óvodákat és kórházakat – érzékenyen érintette volna a gázcsapok elzárása. Mindenestre a keddi tárgyalást követően a felek szerdán is asztalhoz ülnek, immár Aradon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?